Profesor american: Coruptia si lipsa transparentei incetinesc dezvoltarea Romaniei

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 14:17
2011 citiri
Profesor american: Coruptia si lipsa transparentei incetinesc dezvoltarea Romaniei
Foto: access-info.org

Temerile externe privind coruptia, mita si lipsa transparentei incetinesc dezvoltarea economica si sociala a Romaniei, a declarat, vineri, profesorul american Walter Russell Mead, in cadrul unei mese rotunde la Ambasada SUA.

Romania ar trebui sa ajunga la nivelul Poloniei, care "si-a asigurat un rol central in discutiile despre viitorul Europei", este de parere profesorul Mead.

Aflat in Romania pentru a doua oara, Walter Russell Mead a fost invitat al mesei rotunde "Locul Romaniei pe scena geopolitica mondiala", organizata vineri de Ambasada SUA.

Aceasta considera ca, desi este membra a UE, Romania nu a realizat toate cerintele ce deriva din aceasta apartenenta, "partial si ca urmare a unor schimbari interne si reforme care trebuie incheiate".

Intrebat la cel fel de reforme se refera, Walter Russell Mead a precizat ca Romania este perceputa ca o tara unde oamenii de afaceri trebuie sa dea bani pentru a putea investi.

"Temerile privind coruptia, mita si lipsa de transparenta incetinesc dezvoltarea economica si sociala a Romaniei. Si fac Romania un loc dificil pentru investitiile straine (...) Inainte de a veni aici, i-am auzit pe multi spunand ca exista inca unele probleme in ceea ce priveste transparenta. Si la investitorii straini, chiar si cei din New York, auzi astfel de lucruri", a spus profesorul.

"Perceptia ca trebuie sa platesti mita pentru a face afaceri este una foarte periculoasa pentru Romania si este foarte larg raspandita", a mai precizat acesta.

Totodata, Walter Russell Mead a subliniat si importanta unui sistem juridic transparent, care sa lucreze eficient.

"Nu ca alte tari nu ar fi deloc corupte. Coruptia e o problema constanta in toate societatile, democratice sau nedemocratice", dar este nevoie de "instante care lucreaza eficient, de un sistem legal transparent".

Precizand ca nu stie care este situatia din Romania, Walter Russell Mead a povestit ca a locuit la un moment dat in New Orleans (Louisiana), unde nu era doar coruptie la nivel politic, ci era "un fel de coruptie a mediului de afaceri".

"Un grup mic de oameni conducea orasul si statul si dorea sa pastreze controlul pentru sine. Nu vroia multe investitii si oameni de afaceri din afara New Orleans si a statului Louisiana, deoarece, chiar daca economia ar fi crescut, le-ar fi redus lor controlul. Poate ca exista aceasta conceptie si la unele persoane de aici, care vor sa aiba control complet asupra unei placinte mici, decat sa creasca placinta, dar ei sa piarda abilitatea de a controla tot ce se intampla", a explicat profesorul.

Pe de alta parte, aceasta considera ca Romania "va continua sa surprinda lumea cu rapiditatea cu care se dezvolta".

Sustinator al presedintelui Barack Obama, Walter Russel Mead este profesor de Relatii Internationale la Bard College din statul New York, si editor al revistei The American Interest.

In perioada 1997-2010, a fost membru in Consiliul pentru Relatii Externe al SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#coruptie romania, #dezvoltare Romania , #Stiri Administratie