Viitorul Parc Natural Vacaresti din Sectorul 4 va fi avizat administrativ de CGMB - Proiect

Duminica, 27 Aprilie 2014, ora 11:01
2188 citiri
Viitorul Parc Natural Vacaresti din Sectorul 4 va fi avizat administrativ de CGMB - Proiect

Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti din Bucuresti, care are o suprafata de 183 de hectare si care ar putea deveni viitorul Parc Natural Vacaresti, va fi avizata administrativ de consilierii generali ai Capitalei, potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti.

Parcul Natural Vacaresti urmeaza sa obtina statutul de arie naturala protejata de interes national. Pentru acest lucru este necesara o hotarare de guvern care va cuprinde atat Studiul de Fundamentare Stiintifica si avizul Academiei Romane, cat si hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), potrivit Mediafax.

In raportul de specialitate al proiectului inclus pe ordinea de zi a sedintei CGMB de marti se precizeaza ca statutul de arie naturala protejata contribuie la conservarea unor habitate naturale importante sub aspect floristic si faunistic si la mentinerea caracterului perisagistic si recreativ.

"Zona naturala situata pe arealul Lacului Vacaresti, cu o suprafata de 183 de hectare pe teritoriul Sectorului 4, cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei, a favorizat aparitia unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetatie cuprinzand sute de specii de plante si o bogata diversitate avifaunistica", se precizeaza in expunerea de motive a proiectului de hotarare.

In Delta Vacaresti, asa cum a mai fost numita zona, se afla sute de specii de plante, dar si peste 90 de specii de pasari si mamifere precum vidra sau vulpea.

Potrivit documentului, intrucat, in prezent, zona Lacului Vacaresti, se confrunta cu interventii antropice ce pot afecta biodiversitatea si pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturala protejata, care asigura atat conservarea habitatelor si speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cat si mentinerea caracterului peisagistic si recreativ.

In 2012, de Ziua Internationala a Mediului, ministrul de atunci al Mediului, Rovana Plumb, insotita de Claudio Perez Paladino, ambasadorul Argentinei in Romania, a anuntat ca Lacul Vacaresti va fi arie protejata, "botezul" fiind facut in natura.

Cele aproximativ 180 de hectare din sectorul 4 ar putea astfel deveni Delta Capitalei, proiectul fiind similar cu cel al unei zone de acelasi fel din Buenos Aires, numita Costanera Sur.

"Ministerul Mediului va intreprinde toate masurile legale si toate procedurile conform dispozitiilor legale si a normelor Uniunii Europene pentru instituirea ariei protejate naturale (...). Asta inseamna ca urmatorii pasi vor fi sustinuti prin studiul stiintific din partea ONG-urilor, a mediului stiintific si academic, care sa constituie baza pentru hotararea de Guvern ce va fi adoptata in urmatoarele luni si care, conform legii, va institui aria protejata", a spus atunci Rovana Plumb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#arie naturala protejata, #Parcul Vacaresti, #Parcul Natural Vacaresti , #Stiri Administratie