Protestele anticoruptie din Romania fac din nou inconjurul lumii. La fel si neobrazarea guvernantilor

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 02:01
5695 citiri

A treia noapte consecutiva de proteste antiguvernamentale a atras peste 200.000 de demonstranti in marile orase din Romania, precum si in Bucuresti, in vreme ce premierul a promis sa mentina ordonantele in ciuda criticilor dure venite de la nivelul ambasadelor si Uniunii Europene. Presa internationala a atras atentia asupra "diluarii legislatiei anticoruptie", care a generat cele mai ample proteste de dupa Revolutia din '89.

Jurnalistii Reuters relateaza ca pana la 250.000 de persoane au participat joi seara la proteste antiguvernamentale pasnice in mai multe orase din Romania. Jandarmeria a estimat ca aproximativ 80.000 de persoane s-au adunat doar in fata sediului Guvernului din Piata Victoriei.

Premierul Sorin Grindeau se bucura de sprijinul complet al social-democratilor dupa ce a promis ca nu va ceda si nu va retrage ordonanta controversata, in ciuda celor mai ample proteste care au cuprins in ultimii 25 de ani Romania.

"Am venit aici pentru a ajuta la repararea a ceea ce au facut conducatorii nostri", a declarat artista Carmen Druta (31 de ani), care a protestat joi seara in Piata Victoriei.

Zeci de mii de protestatari au continuat sa scandeze pentru a treia noapet consecutiva "hotii, hotii".

Aceste proteste au izbucnit dupa adoptarea unei ordonante care dezincrimineaza abuzul in serviciu atunci cand prejudiciul este mai mic de 200.000 de lei si reprezinta o lovitura grea data luptei anticoruptie.

Intre timp, criticii sustin ca ordonanta de urgenta il va scapa de ultimul proces pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Acesta este cercetat pentru instigare la abuz in serviciu, iar prejudiciul estimat de procurori este sub limita fixata de Guvern prin OUG.

Deutsche Welle sustine ca ultimele proteste si actiuni guvernamentale demostreaza ca Romania ramane intr-o situatie de incertitudine politica la mai bine de un deceniu de la aderarea la Uniunea Europeana.

Bulgaria si Romania raman doua tari asediate de coruptie in ciuda progreselor inregistrate in ultimii zece ani de la aderarea la UE. In acest sens, sute de mii de romani au protestat in ultima saptamana in marile orase pentru a apara aceste progrese in lupta anticoruptie de aprobarea unui OUG, care dezincrimineaza abuzul in serviciu atat timp cat prejudiciul produs nu depaseste 200.000 de lei.

"Aceasta ordonanta de urgenta practic scapa peste 100 de politicieni importanti de acuzatii de abuz", a explicat jurnalistul roman Laurentiu Colintineanu pentru DW.

De asemenea, acesta a pr ...citeste mai departe despre "Protestele anticoruptie din Romania fac din nou inconjurul lumii. La fel si neobrazarea guvernantilor" pe Ziare.com

#ordonanta justitie, #proteste ordonanta , #Stiri Administratie