Protestele din Romania continua sa inspire manifestatii anticoruptie din Europa. Episodul: Slovacia

Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 14:18
2410 citiri
Protestele din Romania continua sa inspire manifestatii anticoruptie din Europa. Episodul: Slovacia
Foto: Arhiva Ziare.com

Protestele anticoruptie din Romania, din lunile ianuarie si februarie, au facut inconjurul lumii si au inspirat cetateni din alte tari din estul Europei, si nu numai, sa faca acelasi lucru.

Spre exemplu, pe 18 februarie, 10.000 de oameni au protestat fata de Guvern in Albania, intr-o manifestatie inspirata de Romania, in timp ce bulgarii ii invidiaza pe romani pentru proteste si pentru lupta anticoruptie, iar presa din Ungaria a notat ca poporul roman are un simt al corectitudinii mai dezvoltat.

New York Times aloca un spatiu amplu protestelor din centrul si estul Europei, printr-un articol despre manifestatiile anticoruptie din Bratislava, conduse de "tineri slovaci, idealisti, dar hotarati".

Sursa citata noteaza ca, in multe dintre fostele tari comuniste din Europa de Est, coruptia a fost o problema indaratnica, iar lucrurile s-au inrautatit atat de mult incat unii analisti vorbesc acum in termeni de "captura de stat" - unde toate institutiile majore ale statului sunt in mainile politicienilor corupti si ale oligarhilor de neatins.

In plus, situatia intra intr-o etapa si mai critica, liderii cu tendinte autoritare folosind ascensiunea nationalismului si populismului pentru a-si consolida puterea.

Sute de mii de oameni din regiune, cu precadere tineri, transforma deziluzia in actiune hotarata, in tari precum Polonia, Macedonia, Serbia si nu numai, scrie New York Times, care aminteste despre faptul ca, in luna februarie, romanii au iesit pe strazi pentru a protesta fata de ordonantele din Justitie si fata de coruptia guvernantilor.

O luna mai tarziu, proteste anticoruptie au avut loc si in Moscova si aproape 100 de orase din Rusia.

In Ungaria, un grup de tineri a format o noua miscare politica prin care doresc sa forteze Guvernul sa abandoneze candidatura pentru Jocurile Olimpice din anul 2024, protestatarii temandu-se ca evenimentul ar reprezenta un teren propice pentru acte de coruptie.

Coruptia nu este insa singura tinta a manifestantilor. Protestele sunt, de asemenea, alimentate de furie, din cauza noilor initiative ce vizeaza consolidarea partidelor de guvernamant, servirea intereselor oligarhilor, slabirea statului de drept si cooptarea presei independente.

Pe tema protestelor din Romania, vezi si:

Protestele de la Piata Victoriei, comparate in presa externa cu cele din SUA: E nevoie de demonstratii ca in ...citeste mai departe despre "Protestele din Romania continua sa inspire manifestatii anticoruptie din Europa. Episodul: Slovacia" pe Ziare.com

#proteste Romania inspiratie Europa, #proteste anticoruptie Slovacia, #proteste anticoruptie Europa , #Stiri Administratie