Protestele, incotro? Cel mai greu acum e sa fii lider PSD. Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu si-a dat seama

Joi, 16 Februarie 2017, ora 07:00
1178 citiri
Protestele, incotro? Cel mai greu acum e sa fii lider PSD. Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu si-a dat seama
Foto: ziare.com/Nicu Socol

Ce doresc protestatarii coincide cu interesele strategice ale PSD: renuntarea la cat mai multe figuri din binomul Grindeanu-Dragnea. De cate ori vor aparea la televizor in urmatorii ani, ei vor costa voturi. Prin prezenta lor fizica reamintesc in permanenta de proteste. Acum avem doar un armistitiu pana la urmatoarea gafa care sa irite viitorii protestatari, spune sociologul Barbu Mateescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Barbu Mateescu a explicat ruptura dintre Romania reala si aceea in care este blocat PSD: "mesajele pe care le da PSD sunt cele din 1992, din campania lui Iliescu. PSD este blocat intr-un anumit model temporal. Cand se uita in calendar si vede 2017 apare socul".

Barbu Mateescu ne-a mai vorbit despre relatia dintre protestatari si Klaus Iohannis, dar si despre efectele acestei crize in societate: "De departe cel mai greu lucru in momentul de fata este sa fii lider PSD, sa stii ca mai ai trei ani si zece luni de guvernare si sa nu poti face nimic din ceea ce vrei impotriva Justitiei si pentru accesul la banii publici, fara riscul sa-ti apara 400 de mii de oameni in fata usii."

Dupa apatia alegerilor parlamentare, care au dat imaginea unei societati pasive, deodata avem explozia protestelor fara precedent dupa 1989. Cum se explica aceasta schimbare a extremelor?

Exista o diferenta foarte mare intre a fi alaturi de oferta electorala a partidelor antiPSD si a fi impotriva PSD, adica intre capacitatea partidelor care se opun PSD de a genera sustinere pentru ele si bazinul total disponibil de votanti care nu sunt de acord cu masurile PSD.

PNL si USR au fost prinse de alegerile parlamentare intr-un moment nu foarte fericit, dar si PSD a depus apoi o munca serioasa in sensul mobilizarii impotriva sa a multor persoane. Combinatia OUG+gratiere a mobilizat oameni care ar fi fost ceva mai linistiti ani de zile, chiar daca aveau o oarecare antipatie sau neincredere in PSD.

Oamenii au iesit cel mai masiv dupa 1989 nu pe chestiuni legate de bunastarea imediata, nici pe fondul unei emotii coplesitoare ca in cazul Colectiv, ci pe chestiuni de principiu - lege, stat de drept, justitie. Ce spune asta despre societatea romaneasca?

Subiectul a fost atipic. A atins persoane la medie si peste medie, pentru care indeplinirea nevoilor fundamentale nu e o mare problema si, in acelasi timp, a fost prost comunicat de PSD catre baza sa si, in general, catre oamenii care nu au un nivel de trai inalt.

Citeste mai departe despre "Protestele, incotro? Cel mai greu acum e sa fii lider PSD. Grindeanu putea ajunge la Cotroceni, dar nu si-a dat seama Interviu" pe Ziare.com.

#proteste antiPSD ordonanta , #Stiri Administratie