PSD vrea puteri sporite pentru Jandarmerie: Proiectul este total nepotrivit, pot aparea abuzuri

Sambata, 01 Aprilie 2017, ora 15:32
874 citiri
PSD vrea puteri sporite pentru Jandarmerie: Proiectul este total nepotrivit, pot aparea abuzuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege care acorda puteri sporite Jandarmeriei poate da nastere unor abuzuri, afirma Nicoleta Andreescu, director executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania-Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

O propunere legislativa initiata de PSD acorda jandarmilor dreptul de a perchezitiona oameni si vehicule si de a conduce suspecti la unitatile proprii, nu doar ale Politiei. Potrivit documentului, Jandarmeria ar putea deveni organ de cercetare judiciara.

Citeste mai multe despre: Un proiect de lege da puteri sporite jandarmilor: Sa perchezitioneze cetatenii, sa ii duca la sediu si sa tranchilizeze animalele periculoase

"Proiectul mi se pare total nepotrivit in contextul actual si in general nu vad de ce Jandarmeria ar trebui sa aiba atributii de cercetare judiciara, avem Parchet, avem Politie", a declarat directorul executiv al APADOR-CH, Nicoleta Andreescu, la RFI Romania.

Ea precizeaza ca "potrivit legii actuale, Jandarmeria are dreptul sa conduca persoane la sectii, ce-i drept nu la sediile Jandarmeriei, ci ale Politiei. Nu cred ca sunt nimerite astfel de modificari, in sensul sporirii puterilor Jandarmeriei. Jandarmeria este o structura care trebuie sa se ocupe cu ordinea publica si cu asta trebuie sa se ocupe in anumite limite. Ideea de competente de cercetare judiciara este total neavenita, iar restul prevederilor mi se par nelegate de realitate".

Nicoleta Andreescu mai spune ca "sporind aceste atributii si largind aria de sedii unde pot fi conduse persoanele si dand puteri sporite Jandarmeriei, care este o structura militara, sigur ca pot aparea abuzuri".

"Aceasta perioada, desi este in fapt o privare de libertate, nu vine cu garantiile pe care le ofera retinerea politieneasca sau arestarea, cu dreptul la avocat, cu dreptul de a-ti contacta familia si asa mai departe", a adaugat aceasta.

"Nu mi-as dori sa avem din nou un organ de cercetare judiciara militar, pentru ca in cazul in care s-ar produce eventuale abuzuri si cineva incearca sa se planga, penal vorbind, impotriva abuzurilor Jandarmeriei, competenta este a tribunalelor militare, nu a tribunalelor civile, tribunale militare care natural, nu au aceleasi garantii privind publicitatea sedintei sau accesul la dosar al reclamantului", explica directoarea executiva APADOR-CH.

Citeste mai multe despre Proiectul ce acorda puteri sporite Jandarmeriei este "total nepotrivit". Ce abuzuri pot aparea? la RFI Romania. ...citeste mai departe despre "PSD vrea puteri sporite pentru Jandarmerie: Proiectul este total nepotrivit, pot aparea abuzuri" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect lege jandarmi abuzuri , #Stiri Administratie