Raed Arafat spune ca DSU nu actioneaza politic, dar nici el nu clarifica componenta gazelor folosite de Jardarmerie

Joi, 16 August 2018, ora 07:24
939 citiri

Coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta explica de ce oamenii expusi gazelor lacrimogene, la protestul de vineri seara, nu ar trebui sa fie speriati si sa ia cu asalt spitalele. Desi mesajul se vrea unul linistitior, nici Raed Arafat nu da un raspuns ferm la intrebarea pe care o evita toti actorii publici implicarti in reprimarea protestului Diasporei: care este componenta chimica a gazelor folosite, in ce concentartie si cantitate?

"Stiinta este una pentru toti ea neputand fi aplicata diferentiat dupa dorintele unora sau altora. Inainte sa publicam acest comnuicat ne-am consultat cu fabricantii pe de o parte ca sa ne asiguram de natura substantei care a fost utilizata si sa nu ne bazam numai pe informatiile interne.

Totodata, pe langa documentarea si datele obtinute de pe site-ul Centrului de Control al Bolilor din SUA am vorbit personal cu unul dintre specialistii renumiti in toxicologie de la centrul de toxicologie din New York. Am intrebat de studiile recente si de parerea lor despre efectele de lunga durata a expunerii la substantele respective si anume la substanta CS precum si despre necesitatea unor controale daca persoanele sunt asimptomatice iar raspunsurile colegului au fost concordante cu ce este scris in comnuicatul DSU", scrie Raed Arafat, pe Facebook, intr-o postare prin care vrea sa justifice un comunicat tranmis, miercuri seara, de Departamentul pentru Situatii de Urgenta.

Arafat respinge orice acuzatie potrivit careia comunicatul ar fi unul politic, dar nici el nu lamureste, clar, concis, care este intreaga componenta chimica a gazelor utilizate de Jandarmerie si nici limitele de timp ale expunerii la acestea.

Acesta aminteste, insa, ca, in urma violentelor, 450 de persoane au primit ingrijiri de la echipajele SMURD, 290 cu simptome acute de expunere la gazele lacrimogene, 70 ajungand la spital, iar 9 ramanand internate pentru diferite probleme.

Raed Arafat subliniaza ca numarul celor care s-au prezentat la medic dupa ce s-au aflat in Piata Victoriei a crescut dupa ce un medic psihiatru a publicat pe Facebook un articol in care a prezentat toate aspectele legate de expunerea la substantele lacrimogene si riscurile pe termen mediu si lung.

"Din pacate, intentia de a linisti populatia care nu prezinta simptome sau semne, luand in considerare ca peste 100.000 de persoane au fost la Piata Victoriei in noaptea de 10 August, a fost interpretata de catre un grup de persoane ca o diversiune si o dezinformare din ...citeste mai departe despre "Raed Arafat spune ca DSU nu actioneaza politic, dar nici el nu clarifica componenta gazelor folosite de Jardarmerie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Arafat gaze protest , #Stiri Administratie