Reactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de ancheta

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 16:35
972 citiri
Reactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de ancheta
Foto: Arhiva Facebook/Camera Deputatilor

Conducerea DIICOT isi exprima "surprinderea si ingrijorarea" cu privire la modalitatea in care coalitia PSD-ALDE schimba Codurile Penale, invocand o directiva europeana, apreciind ca acest proces se desfasoara "fara transparenta si fara consultarea unor experimentati practicieni ai dreptului din domeniul justitiei penale".

Este a doua reactie venita joi din partea unor reprezentanti oficiali ai procurorilor, dupa cea a DNA.

Intr-un comunicat remis presei, DIICOT reaminteste ca elaborarea si adoptarea noilor Coduri Penale au durat mai multi ani si ca, desi au fost consultati nenumarati experti, practicieni, cadre universitare, asociatii profesionale, rezultatele nu au fost scutite de erori.

"Neoficial am luat act de un numar semnificativ de amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, formulate in contextul procedurilor in desfasurare la Comisia Speciala Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, care reprezinta, in opinia noastra, reglementari excesive, dincolo de standardele stabilite prin Directiva si care vor avea ca finalitate o noua amputare a posibilitatilor tactice de investigare a infractiunilor in vederea tragerii la raspundere penala a persoanelor care le-au savarsit", se arata in comunicatul citat.

DNA reactioneaza la asaltul PSD-ALDE asupra Codurilor Penale: Efectul va fi devastatorModificarea Codurilor Penale, pe intelesul tuturor: Kovesi explica de ce e pusa in pericol viata cetatenilor si cum vor fi afectate investigatiile

La fel ca si DNA, DIICOT subliniaza ca directiva europeana invocata de initiatorii schimbarilor, de la PSD-ALDE, "este deja, in covarsitor de mare masura, implementata in legislatia penala din Romania".

De asemenea, DIICOT isi arata intreaga deschidere spre dezbatere, dar subliniaza ca nu are informatii oficiale despre amendamentele depuse la comisie pana acum.

"Drepturile inculpatilor nu trebuie sa lezeze drepturile martorilor sau ale victimelor"

"Experienta judiciara a procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T. reprezinta, in opinia noastra, o resursa care nu ar trebui ignorata in procesul de elaborare si adoptare a modificarilor legislatiei penale, in masura in care o atare modificare este facuta cu observarea interesului general al societatii si pentru apararea ordinii de drept", mai subliniaza DIICOT, adaugand ca se afla intr-o "stransa relatie de cooperare judiciara internationala" in combaterea fenomenelor infractionale grave, de care se ocupa.

DIICOT reclama faptul ca "un impact deose ...citeste mai departe despre "Reactia DIICOT la modificarea Codurilor Penale: Reglementari excesive, o amputare a posibilitatilor de ancheta" pe Ziare.com

#DIICOT modificare Coduri Penale , #Stiri Administratie