Relatia romanilor cu maghiarii, intre inflamatie si transpiratie

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 08:10
1175 citiri
Relatia romanilor cu maghiarii, intre inflamatie si transpiratie

Recentele negocieri si apoi renuntari ale coalitiei de guvernare in raport cu cererile prea colorate etnic ale UDMR au readus in discutie un subiect pe care prea des il ocolim sau il tratam superficial: pozitionarea clasei politice romanesti (a elitei nationale in general) fata de problematica asociata principalei minoritati nationale din Romania, cea maghiara.

Raportarea in registrul strident de excludere reciproca, respectiv in registrul vag europenist de "discriminare pozitiva" creeaza frustrari si resentimente si reprezinta excese care nu aduc dupa sine solutii ci doar creeaza alte probleme, din ce in ce mai mari.

Superficialitatea si usurinta cu care partidele din Romania trateaza minoritatea maghiara sunt un simptom usor de recunoscut al ocolirii unei munci de constructie a unei politici nationale viabile, moderne si racordate la prezentul comun.

Doua sunt greselile fundamentale pe care politicienii nostri le fac fata de minoritatea maghiara.

Prima tine de obisnuinta bolnavicioasa a partidelor nationale romanesti de a discuta cu maghiarii numai prin intermediul UDMR si a doua tine de faptul ca, cel putin formal, dialogul cu UDMR nu este privit in contextul relatiilor complicate dintre Romania si Ungaria.

Obsesia de a crede ca singura cale de a avea dialog cu concetatenii nostri unguri este intermedierea de catre UDMR limiteaza posibilitatile de exprimare ale partidelor mari la nivel national (PSD si PNL) si, in acelasi timp, le aduce pe acestea in capcana de a discuta numai pe agenda UDMR, care fatalmente este exclusiv etnicizata si contine doar referiri la dispute aproape istorice, precum universitati separate, dreptul de a arbora "drapelul secuiesc" etc.

Este pacat ca politicienii importanti ai tarii nu au inteles ca agenda UDMR este agenda unui partid, nu a unei minoritati de peste un milion de oameni.

Ungurii nu mananca de trei ori pe zi in limba maghiara sau romana si nici nu sunt feriti de cancer sau diabet daca au doctor musai ungur.

Tratarea problematicii minoritatii maghiare rupta de contextul relatiilor romano-maghiare este o alta greseala istorica a politicienilor bucureseteni: credinta oarba ca relatia cu Budapesta este doar un capitol distinct care, iarasi fatalmente, nu poate fi mediat decat de UDMR, este un exemplu de lipsa de viziune si de intelegere a lumii actuale.

Ungaria, in schimb, niciodata nu abordeaza relatia cu Romania fara a o conexa de exacerbarea statalismului moldovenesc de la Chisinau si fara a ...citeste mai departe despre "Relatia romanilor cu maghiarii, intre inflamatie si transpiratie" pe Ziare.com

#negocieri PSD UDMR, #relatii Romania Ungaria , #Stiri Administratie