Reportaj Le Monde in Alexandria: Liviu Dragnea, imaginea coruptiei in Romania, isi pregateste urmatoarea lovitura

Luni, 06 Februarie 2017, ora 20:40
4237 citiri
Reportaj Le Monde in Alexandria: Liviu Dragnea, imaginea coruptiei in Romania, isi pregateste urmatoarea lovitura
Foto: Facebook/Liviu Dragnea

Liderul Partidului Social-Democrat (PSD) aflat la putere, Liviu Dragnea, a devenit "imaginea coruptiei in Romania" si isi pregateste deja urmatoarea lovitura, scrie publicatia franceza Le Monde.

De pe strazile desfundate din Alexandria, oras cu circa 45.000 de locuitori aflat la 100 de kilometri de Bucuresti, nu se vad acoperisul vilei sale luxoase (cu piscina si teren de 7.000 de metri patrati) si plasele care ii inconjoara terenul de tenis.

Insa vecinii lui Dragnea, huiduit duminica pentru a sasea zi la rand, de sute de mii de manifestanti anticoruptie din toate orasele mari ale tarii, nu vor sa isi puna intrebari.

Citeste si Dragnea a vazut milioane de oameni care sprijina Guvernul si o spune pentru presa straina (Audio)

"Toti politicienii au astfel de vile", spune Carmen Sfetcu, o vanzatoare de 26 de ani.

La Alexandria, 100 de manifestanti au indraznit sa protesteze - chiar in fata vilei - "insa acest lucru nu ma intereseaza prea mult", marturiseste ea, multumita de cei 200 de lei (circa 44 de euro) cu care a crescut salariul minim.

"Dragnea a facut treaba buna aici, a facut un azil pentru batrani, a asfaltat drumurile. Justitia nu este corecta cu el", spune Ilie Androne, de 94 de ani, seful asociatiei locale a veteranilor, la iesirea de la slujba.

In fieful sau, liderul nu este contestat. Liviu Dragnea, de 54 de ani, este, insa, acuzat de o parte din tara ca a vrut sa slabeasca lupta anticoruptie prin ordonanta de urgenta anulata in cele din urma pe 5 februarie, sub presiunea strazii, justitiei si mediilor diplomatice occidentale.

Social-democratului ii este reprosat, in primul rand, ca a vrut sa isi salveze situatia sa judiciara, precum si pe cea a altor peste 2.000 de romani inculpati pentru coruptie.

In prezent, el este judecat pentru ca, pe vremea cand era presedintele Consiliului Judetean Teleorman, ar fi angajat la organizatia judeteana a PSD doua subalterne ale sotiei sale. Femeile primeau salariu de la serviciul de asistenta sociala, dar munceau la PSD Teleorman. Prejudiciul este estimat la 24.000 de euro de DNA.

Procesul sau a inceput pe 31 ianuarie. In aceeasi seara, Guvernul a adoptat in regim de urgenta, fara preaviz sau consultare, pragul de 44.000 de euro pentru urmarirea in justitie a acestui tip de infractiuni. Daca ordonanta ar fi intrat in vigoare, cum era prevazut, pe 10 februarie, ar fi fost scapat automat, scrie Le Monde.

Mecanism complex

Acest lucru ar fi inlaturat un ghimpe din coasta acestui ...citeste mai departe despre "Reportaj Le Monde in Alexandria: Liviu Dragnea, imaginea coruptiei in Romania, isi pregateste urmatoarea lovitura" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Le Monde reportaj Dragnea, #LeMonde reportaj Dragnea Alexandria , #Stiri Administratie