Reuters: Ne-am trezit in 1989. Ordonanta de urgenta romaneasca da timpul inapoi

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 23:35
5134 citiri
Reuters: Ne-am trezit in 1989. Ordonanta de urgenta romaneasca da timpul inapoi
Foto: Ziare.com

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern pentru modificarea codurilor penale, care a scos in strada sute de mii de romani, a dat timpul inapoi, spun manifestanti citati de agentia Reuters intr-o analiza.

Cand un incendiu a distrus clubul Colectiv din Bucuresti, in 2015, victimele au fost duse de urgenta la spitalul Floreasca: insa unitatea pentru arsi nou-construita, de milioane de euro, nu functiona si nu putea ajuta pe nimeni.

In cele din urma, 64 de oameni au murit, iar Guvernul social-democrat a fost doborat dupa cateva zile de furie populara pentru ca nu a impus respectarea normelor antiincendiu, o problema pusa pe seama coruptiei endemice si a neglijentei, amintesc jurnalistii.

Fraiele Guvernului au fost predate temporar unei echipe de tehnocrati, iar procurorii speciali anticoruptie din Romania si-au indreptat privirea asupra unitatii de arsi.

Nu avea personal specializat si fusese lasata nefolosita. Insa procurorii cred ca cineva a avut de castigat de pe urma proiectului scump, iar aceia nu au fost oamenii raniti la Colectiv, scrie agentia.

Achizitiile corupte infloresc in sectorul public din Romania, in special in spitale, iar procurorii avertizeaza ca situatia se va inrautati in urma ordonantei de urgenta pe care social-democratii - ajunsi la guvernare in decembrie - au adoptat-o pe 1 februarie, explica Reuters.

Masura a declansat cele mai ample manifestatii de dupa caderea lui Nicolae Ceasescu, in 1989, in timpul caruia darea de mita era un mod de viata, comenteaza agentia internationala.

"In cazul abuzului in serviciu, contractele de achizitii publice ar putea fi impartite in sume mai mici si oferite separat", a avertizat Livia Saplacan, purtatoare de cuvant a DNA. "Pana la ordonanta, aceasta era o infractiune clara pentru a fi investigata", a adaugat ea.

Abuzul in serviciu

Expertul legal Laura Stefan a declarat pentru Reuters ca pragul prejudiciului fixat prin ordonanta, 200.000 de lei, va face coruptia mai greu de anchetat.

Mai ingrijorator este ca ordonanta reduce pedeapsa maxima pentru abuzul de putere ce duce la un prejudiciu de peste 200.000 de lei de la sapte ani, la trei.

"La (infractiunile pasibile - n.red.) de mai putin de cinci ani de inchisoare, anchetatorii nu pot folosi supraveghere tehnica sau interceptari si nici mandate de arest preventiv", ceea ce ingreuneaza strangerea de dovezi, a adaugat Stefan.

Manifestantii spun ca ordonanta este facuta special pentru a scapa zeci de oficiali din toate p ...citeste mai departe despre "Reuters: Ne-am trezit in 1989. Ordonanta de urgenta romaneasca da timpul inapoi" pe Ziare.com

#Reuters Romania inainte 1989, #Reuters Romania 1989 ordonante urgenta, #Reuters ordonante Romania inapoi , #Stiri Administratie