RISE Project: Liviu Dragnea, anchetat in Brazilia pentru "portocale"

Vineri, 09 Martie 2018, ora 08:48
1026 citiri

Liviu Dragnea este anchetat in Brazilia intr-un caz de spalare de bani, unde liderul PSD este suspect, potrivit procurorului federal, care a confirmat informatia pentru RISE Project si publicatia Folha de Sao Paolo. Procurorii incearca sa afle daca Liviu Dragnea a folosit "portocale", termen care in jargon inseamna "interpusi", ca sa spele bani si sa cumpere proprietati in Brazilia.

Brazilienii au demarat ancheta, dupa ce procurorii din Romania au luat legatura cu ei, in iulie anul trecut.

Conform spuselor procurorului federal, Dragnea este suspectat ca ar fi folosit bani proveniti din afaceri corupte din Romania la achizitia de proprietati pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Cererea de asistenta judiciara a venit, conform procurorului federal, in 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public si a Politiei din Romania. Ea a fost procesata de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor si Cooperare Internationala care face parte din Ministerul Justitiei din Brazilia si a fost trimisa mai departe catre Parchetul din statul Ceara.

Autoritatile braziliene investigheaza doua "portocale", doi interpusi.

In portugheza, laranja, adica portocala, este un cuvant care desemneaza persoanele bagate la inaintare de politicieni corupti sau criminali, pentru a-si ascunde implicarea in diverse afaceri. Ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea si apropiatii sai in Brazilia se numeste chiar "Laranja Mecanica" (Portocala Mecanica), numit dupa distopia scrisa in 1962 de Anthony Burgess si ecranizata ulterior de Stanley Kubrik.

Prima "portocala" este Mugurel Gheorghias, fost coleg de facultate al lui Dragnea si fost actionar principal al TelDrum SA, firma atribuita de catre DNA lui Liviu Dragnea.

Citeste intreaga ancheta despre "portocalele" lui Dragnea din Brazilia pe RISE Project ...citeste mai departe despre "RISE Project: Liviu Dragnea, anchetat in Brazilia pentru "portocale"" pe Ziare.com

#Dragnea Brazilia ancheta, #portocale Dragnea , #Stiri Administratie