Rise Project: Zeci de terenuri au fost retrocedate suspect in sectorul 6 unor demnitari si apropiati ai acestora

Luni, 13 Februarie 2017, ora 14:41
1579 citiri
Rise Project: Zeci de terenuri au fost retrocedate suspect in sectorul 6 unor demnitari si apropiati ai acestora
Foto: Ziare.com

Terenuri in suprafata totala de 48 hectare au fost retrocedate suspect, pe raza sectorului 6, in beneficiul unor grupari formate din demnitari si oameni de casa ai acestora, care nu aveau nicio legatura cu victimele exproprierilor din perioada comunista.

Totul s-a petrecut intre 2004 si 2008, in anii primului mandat al lui Cristian Poteras, rudele si asociatii sai regasindu-se printre beneficiarii acestui val de restituiri imobiliare.

E vorba de 38 de terenuri, in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, insirate peste tot prin sectorul 6: pe cursul Dambovitei, langa depoul de tramvaie Preciziei, vizavi de mallul Plaza, in Parcul Grozavesti, in apropiere de Lacul Morii etc.

Multe dintre ele se gasesc si acum in portofoliul imobiliar al autorilor acestor afaceri. Altele au fost vandute, pe sume uriase, unor firme de dezvoltari imobiliare, in anii boom-ului economic.

Ca sa faca in asa fel incat sa li se retrocedeze aceste terenuri, afaceristii scosi la lumina de RISE Project identificau oameni simpli, care nu reusisera sa isi revendice bunurile de la stat, si preluau de la ei drepturile succesorale, contra unor sume derizorii.

Schema aceasta de acaparare a terenurilor intravilane ale Capitalei, pusa in practica in Sectorul 6, a fost deja dezvaluita de o investigatie a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Ancheta procurorilor, desfasurata intre 2006 si 2011, a scos la iveala retrocedarea abuziva a 12 hectare din teritoriul Bucurestiului. 12 hectare, altele decat cele 48 descoperite de RISE Project, dar restituite prin exact aceeasi tehnica si catre aproximativ aceiasi beneficiari.

Ca urmare a investigatiei DNA, fostul primar Cristian Poteras a fost trimis in judecata si condamnat la opt ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, in mai 2015, de Curtea de Apel Bucuresti.

Lui Poteras i s-a imputat incalcarea legii fondului funciar: faptul ca avizase favorabil niste revendicari imobiliare lipsite de acoperire legala si ca retrocedase terenuri aflate la adrese fara legatura cu amplasamentul initial al celor nationalizate de stat.

Impreuna cu el, au fost mai condamnati ceilalti sase membri ai Subcomisiei Locale de Fond Funciar, care avea misiunea sa identifice terenuri restituibile din Sectorul 6 si sa intocmeasca dosarele in baza carora comisia mare, de la Prefectura, emitea titlurile de proprietate.

Interesant e ca rechizitoriul DNA nu s-a indreptat si impotriva beneficiarilor finali ai restiturilor: magnatii care cumpara ...citeste mai departe despre "Rise Project: Zeci de terenuri au fost retrocedate suspect in sectorul 6 unor demnitari si apropiati ai acestora" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hectare retrocedate sector 6, #terenuri retrocedate sector 6, #Poteras retrocedare terenuri Bucuresti, #DNA retrocedare terenuri Bucuresti , #Stiri Administratie