Romania, la judecata UE. De ce suntem acuzati, ce riscam? Interviu cu avocatul Romaniei la CJUE

Vineri, 24 Februarie 2017, ora 11:01
993 citiri
Romania, la judecata UE. De ce suntem acuzati, ce riscam? Interviu cu avocatul Romaniei la CJUE
Foto: MAE

Impotriva Romaniei exista in acest moment 62 de actiuni de infringement si o sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de catre Comisia Europeana.

Cele mai multe au la origine intarzieri ale ministerelor si greseli ale unor functionari, dar deocamdata nu avem o procedura interna pentru plata eventualelor sanctiuni, afirma subsecretarul de stat in MAE Razvan Horatiu Radu, agentul guvernamental insarcinat cu reprezentarea Romaniei in fata CJUE.

"Daca se va ajunge la plata unor sanctiuni, eu voi pleda pentru recuperarea prejudiciilor de la functionarii responsabili. Nu cred ca e in regula ca Romania sa plateasca sanctiuni pentru neglijenta lor", a spus intr-un interviu acordat Ziare.com Razvan Horatiu Radu, care ne-a explicat si care sunt institutiile cu cele mai mari probleme.

Romania are un infringement si pe Justitie, pentru ca din 2014 nu a transpus in legislatia interna prevederi europene privind confiscarea extinsa si confiscarea produsului infractiunii.

Recent impotriva Romaniei a fost declansat un infringement pe tema Legii 51% produse romanesti. Care sunt motivele invocate de CE?

Din punctul nostru de vedere, aceasta actiune e doar una dintre cele 62 pe care le avem in lucru. Un regulament al UE ne interzice sa devoalam motivele actiunilor. E o procedura confidentiala intre stat si CE, singura care poate face publice motivele.

Aceasta actiune era de asteptat, actul normativ a reusit sa nemultumeasca, din cunostintele mele, cam toti actorii din piata. Are foarte multe prevederi foarte bune, dar si unele criticate. Trebuie sa realizam in mod inteligent un echilibru intre legislatia europeana, pe care suntem obligati sa o respectam, si interesele noastre nationale.

Din punctul nostru de vedere, nu sunt noutati. Am mai avut un dialog cu CE pe baza acestei legi, nu e un infringement care sa ma sperie. Avem doua luni sa raspundem CE la problemele ridicate. Daca va fi nemultumita, vom mai avea un termen de conformare.

Daca nu v-a surprins actiunea CE, inseamna ca au existat semnale privind vulnerabilitatile din punct de vedere european ale acestei legi?

Au existat. Pentru ca inainte de declansarea procedurii de infringement noi am raspuns la o serie de intrebari adresate de CE. Dupa ce legea a intrat in vigoare, parte dintre marii retaileri au facut plangere la CE si obligatoriu in urma fiecarei plangeri se deschide o investigatie, un dialog informal cu statul. In urma acestui dialog, CE se lamureste daca exista o ...citeste mai departe despre "Romania, la judecata UE. De ce suntem acuzati, ce riscam? Interviu cu avocatul Romaniei la CJUE" pe Ziare.com

#Razvan Horatiu Radu CJUE, #Romania infringement , #Stiri Administratie