Romania se afla in fata unei alegeri strategice pentru Armata: SUA sau Europa?

Joi, 30 Martie 2017, ora 22:26
1093 citiri
Romania se afla in fata unei alegeri strategice pentru Armata: SUA sau Europa?
Foto: Facebook/MApN

Mari si influente companii americane si europene din domeniul Apararii sunt in directa competitie pentru semnarea unor contracte importante pe piata romaneasca.

Fiecare vine cu argumente proprii, inclusiv cu solicitari de onorare a unor promisiuni mai vechi.

Contextul pare simplu: Romania, stat care a decis sa aloce 2% din PIB Apararii, are neaparata nevoie de upgradarea tehnicii sale militare. Insa se afla in fata unei decizii dificile, pentru ca semnificatia optiunilor viitoare este cu mult mai importanta.

In urma cu 5 zile, analizand implicatiile Declaratiei de la Roma in componenta de Aparare comuna, analistul Dan Dungaciu explica: "In pasul doi, cred ca statelor europene li se va indica sa faca achizitii din spatiul european - este important pentru Romania, pentru relatia ei cu Statele Unite in chestiunea achizitiilor de tehnica militara. Va fi o provocare cu miza politica importanta."

In ultimele 2 zile, delegatii ale unor companii americane si franceze au vizitat Guvernul si Ministerul Economiei.

In ciuda informatiilor oficiale foarte sarace in amanunte, pare ca Romania este pusa in situatia sa faca alegerea strategica mult mai devreme decat s-ar fi banuit.

Bell-ul american si Airbus-ul francez - in competitie directa la Bucuresti

Reprezentantii a 3 mari companii americane - General Dynamics, Bell Helicopter si Boeing - s-au intalnit miercuri cu ministrul Economiei, Mihai Tudose.

Citeste si Trei giganti americani au planuri mari in Romania cu programul de inzestrare a Armatei

Oficial, spune comunicatul oficial al ministerului, "in cadrul intalnirilor cu cele trei companii americane am identificat oportunitati de dezvoltare ale unor proiecte comune concrete in industria de aparare si de atragere de investitii care pot crea noi locuri de munca si pot profesionaliza angajatii, astfel contribuind la ridicarea nivelului de trai in zonele in care aceste companii activeaza".

Bell Helicopters si IAR SA au semnat in mai 2016 un Memorandum de colaborare ce ar putea consta in sprijin tehnic in cazul in care Romania va cumpara un elicopter de atac produs de compania americana.

Cateva ore mai tarziu, insa, la acelasi minister au sosit reprezentantii firmelor Airbus, IAR Brasov si diplomati din Franta si Germania.

La Ministerul Economiei s-au discutat "principiile unui acord general de cooperare pentru realizarea elicopterului de tip H215M la Ghimbav, in prezenta ministrului economiei, Mihai Tudose, ambasadorului Frantei la Buc ...citeste mai departe despre "Romania se afla in fata unei alegeri strategice pentru Armata: SUA sau Europa?" pe Ziare.com

#industria apararii Romania SUA UE , #Stiri Administratie