Romania si Slovacia vor colabora pentru a transforma Dunarea intr-o "autostrada pe apa"

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:55
2385 citiri
Romania si Slovacia vor colabora pentru a transforma Dunarea intr-o "autostrada pe apa"

Romania si Slovacia vor colabora in perioada urmatoare pentru a dezvolta infrastructura Dunarii, astfel incat aceasta sa devina o importanta cale navigabila pentru comerciantii europeni, a declarat, miercuri, Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei. '

El s-a intalnit, miercuri, la Bucuresti, cu omologul sau din Slovacia, Peter Mihok, care este, in acelasi timp, si presedintele Federatiei Mondiale a Camerelor de Comert.

Cei doi au semnat acordul de colaborare dintre Camerele de Comert din Romania si Slovacia.

"Schimburile comerciale dintre cele doua tari au atins 2 miliarde de euro, dar nu mai pot creste semnificativ fara proiecte mari de infrastructura comune. In primul rand, vizam domeniul transporturilor, in special problema Dunarii. Am stabilit ca vom duce o politica comuna pentru a dezvolta aceasta ruta de transport, mai ales ca se pare ca unul dintre comisarii europeni pe transporturi va fi slovac. Mi-am exprimat dezamagirea ca Dunarea nu arata ca Rinul, o adevarata autostrada pe apa", a spus Daraban.

Acesta a adaugat ca si portul Constanta trebuie privit nu ca un port romanesc, ci ca unul international.

"Trebuie sa ne unim eforturile si sa iesim pe pietele emergente, pentru ca pe plan european parteneriatele sunt deja saturate", a adaugat seful Camerei de Comert a Romaniei.

Firmele slovace vor sa-si majoreze exporturile in Romania

La randul sau, Peter Mihok a aratat ca firmele slovace vor sa-si majoreze exporturile in Romania si mizeaza in special pe sectorul IT&C, unde exista o buna experienta internationala.

"De asemenea, intreprinderile mici si mijlocii trebuie incurajate sa iasa din spatiul local in care s-au obisnuit sa activeze si sa fie orientate international. Este valabil si pentru cele din Romania, si pentru cele din Slovacia", a precizat Peter Mihok.

#Dunare Romania Slovacia, #colaborare Romania Slovacia , #Stiri Administratie