Romania, tara in care tinerii sunt invatati sa iubeasca banii castigati repede - Interviu

Duminica, 27 August 2017, ora 15:27
902 citiri
Romania, tara in care tinerii sunt invatati sa iubeasca banii castigati repede - Interviu
Foto: pixabay.com (Arhiva)

Traim intr-o societate pecuniara, in care tinerilor li s-a inoculat ideea ca banii sunt singurul lucru care conteaza, in care nu se cultiva respectul fata de munca, punctualitatea sau seriozitatea, ci doar obtinerea imediata de bani, iar acest lucru a dus, in timp, la o prabusire a nivelului de competenta sociala, spune sociologul Alfred Bulai.

Cu 23,5%, Romania figura anul trecut pe locul 4 in UE din punct de vedere al proportiei tinerilor cu varsta intre 20 - 34 de ani care nici nu sunt angajati si nici nu sunt inclusi intr-o forma de educatie sau invatamant, iar conform datelor Eurostat suntem printre tarile in care acest indicator s-a deteriorat cel mai mult pe parcursul ultimilor zece ani.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, sociologul Alfred Bulai spune ca de vina este nu doar invatamantul romanesc, ci intreaga societate, al carei model cultural nu este centrat pe munca si valoare reala, ci pe bani.

Tinerii nu se omoara sa intre pe piata muncii pentru ca au asteptari uriase in raport cu competenta lor reala, iar angajatorii fug de ei ca de Necuratul, spune Alfred Bulai, criticand clasa politica si in special intelectualitatea pentru lipsa de viziune si solutii reale pentru Romania.

Domnule profesor, cum a ajuns Romania in aceasta situatie?

Am ajuns aici din cauza modului in care a evoluat sistemul de invatamant timp de 27 de ani. Si nu numai sistemul de invatamant, ci si societatea in ansamblul ei.

Traim intr-o societate pecuniara, in care tinerilor li s-a inoculat ideea, intr-un mod accentuat, ca banii sunt singurul lucru care conteaza. De aici si scaderea preocuparii fata de ideea de munca si de valorizare a muncii.

Nu numai universitatile, tot sistemul de invatamant NU pregateste tinerii din acest punct de vedere - al importantei ideii de a munci.

In studiile pe care le-am facut eu de-a lungul timpului am constatat ca angajatorii cand aud de absolventi parca au auzit de Necuratul. Cei mai multi dintre ei nu au niciun fel de imbold de a angaja absolventi pentru ca, in general, acestia au pretentii financiare uriase si, de regula, au urmatoarea formula la angajare: "Ce stii sa faci?" "Nimic, dar invat repede". Iar, intrebat "Cat vrei?", raspunsul este cu mult peste salariul cel mai mare din companie.

Nu toti sunt in aceasta situatie, dar, din pacate acesta este modelul: al lipsei de respect fata de munca.

Studentii merg la scoala cand vor pentru ca e libertate deplina, nu exista prezenta obligatorie in adevaratul sens a ...citeste mai departe despre "Romania, tara in care tinerii sunt invatati sa iubeasca banii castigati repede - Interviu" pe Ziare.com

#romani munca bani, #tineri romani angajati , #Stiri Administratie