Romania va cumpara din SUA lansatoare de rachete in valoare de 1,25 miliarde de dolari

Vineri, 18 August 2017, ora 22:51
984 citiri
Romania va cumpara din SUA lansatoare de rachete in valoare de 1,25 miliarde de dolari
Foto: lockheedmartin.com

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vanzarea catre Romania a unor sisteme mobile de artilerie cu rachete in valoare de 1,25 de miliarde de dolari, a anuntat vineri agentia americana pentru cooperare in domeniul securitatii (DSCA).

Agentia Pentagonului a precizat ca a informat joi Congresul despre posibila vanzare.

Romania si-a exprimat dorinta de a cumpara pana la 54 de dispozitive lansatoare de rachete cu inalta mobilitate HIMARS, produse de Lockheed Martin, precum si servicii si echipamente conexe, a precizat DSCA intr-un comunicat.

Sistemele mobile HIMARS lanseaza rachete ghidate care pot lovi tinte aflate si la 300 de kilometri distanta. Americanii le-au folosit in Irak si Afganistan, iar in clipa de fata au astfel de baterii in Turcia, pe care le folosesc pentru a lovi tinte din Siria.

"Scopul vanzarii este sprijinirea politicii externe si obiectivelor de siguranta nationala ale SUA prin imbunatatirea securitatii unui aliat din NATO care a fost si continua sa fie un factor important de stabilitate politica si progres economic in Europa. Vanzarea propusa a sistemelor HIMARS va intari capacitatile de autoaparare ale Romaniei si sprijina obiectivele NATO.

Guvernul Romaniei intentioneaza sa foloseasca aceste echipamente si servicii de aparare pentru a-si moderniza fortele armate si a-si intari apararea teritoriului si capacitatile de a descuraja amenintarile regionale.

Aceasta va contribui la atingerea obiectivului militar al Romaniei de actualizare a capacitatilor militare si extindere a interoperabilitatii cu SUA si ceilalti aliati din NATO. Romania nu va intampina niciun fel de dificultati in implementarea acestui sistem in armata proprie", se mai arata in comunicatul oficial al DSCA.

Cu toate acestea, americanii mai spun ca achiztionarea sistemelor de rachete "nu va altera echilibrul militar de baza din regiune".

...citeste mai departe despre "Romania va cumpara din SUA lansatoare de rachete in valoare de 1,25 miliarde de dolari" pe Ziare.com

#HIMARS Romania, #rachete HIMARS armata , #Stiri Administratie