Romania va prelua presedintia OCEMN in semestrul II din 2015

Joi, 22 Mai 2014, ora 13:47
2184 citiri
Romania va prelua presedintia OCEMN in semestrul II din 2015

Romania va prelua presedintia in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, dar si a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre, in semestrul II din 2015, acest dublu mandat deschizand noi oportunitati ce trebuie fructificate, a declarat, joi, senatorul Marian Vasiliev, membru in Adunarea Parlamentara a Cooperarii Economice la Marea Neagra, in prima zi a Forumului Inovarii Social-Economice Dunare - Marea Neagra de la Bucuresti.

"Tema Dunarii este una interesanta pentru fiecare dintre noi. Latura parlamentara a Marii Negre cuprinde 12 tari, Romania fiind chiar al 5-lea contributor in aceasta organizatie si are un rol foarte important in dezvoltarea parlamentara a relatiilor bazate pe cooperarea la Marea Neagra. In calitate de membru al delegatiei Romaniei la Marea Neagra, doresc sa va asigur ca promovarea antreprenoriatului si a proiectelor de cooperare intre tarile Marii Negre reprezinta una dintre prioritati. Vreau sa subliniez ca, in cel de-al doilea semestru al anului viitor, Romania va prelua presedintia in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, dar si a Adunarii Parlamentare. Cred ca acest dublu mandat de coordonare a cooperarii la Marea Neagra, atat la nivel guvernamental, cat si parlamentar, ne ofera oportunitati importante pe care trebuie sa le propunem', a spus Vasiliev.

Acesta a mentionat, totodata, ca parlamentarii trebuie implicati mai mult in domeniul care vizeaza dezvoltarea zonelor dunarene si a celor aflate la Marea Neagra.

"Parlamentarii trebuie implicati in toate palierele de activitati. Acestia sunt ca o curea de transmisie foarte buna in tot ce inseamna latura externa intre Guvern si autoritati locale. Fiecare pas pe care il facem, in final, va putea aduce prosperitate zonelor dunarene si celor de la Marea Neagra', a subliniat senatorul.

Eurolink organizeaza, a patra editie a forumului dedicat Zilei Maritime Europene

Eurolink - Fundatia House of Europe organizeaza, joi si vineri, cea de-a patra editie a forumului dedicat Zilei Maritime Europene in Romania, eveniment aflat sub egida Comisiei Europene - DG Mare, cu sprijinul Senatului Romaniei, Ministerului Afacerilor Externe, Academiei Romane si Institutului Bancar Roman.

In acest an, genericul forumului este 'Promovarea unui Antreprenoriat Inteligent in contextul inovarii pentru Regiunea Dunare - Marea Neagra'.

Ziua Maritima Europeana, creata la 20 mai 2008 printr-o declaratie tripartita a presedintilor Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului UE, se sarbatoreste in fiecare an in jurul datei de 20 mai si are ca scop cresterea vizibilitatii Europei maritime.

Editiile precedente ale Zilei Maritime Europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011), Göteborg (2013) si Valetta (2013).

Strategia Dunarii, proiectul politic european de amploare si vizibilitate lansat de Romania, impreuna cu Austria, a fost adoptata de Consiliul European in 24 iunie 2011, ca strategie macro-regionala a Uniunii Europene /UE/.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultura si turism, retele de energie), protectia mediului (managementul resurselor de apa, protectia biodiversitatii si managementul riscurilor), cresterea prosperitatii regiunii Dunarii (educatie, cercetare, competitivitate) si imbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).

Dintre cele 14 tari incluse in strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Ceha, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croatia, Serbia, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Republica Moldova si Ucraina).

Uniunea Europeana a alocat Strategiei pentru Regiunea Dunarii fonduri de 100 milioane euro, in politica de coeziune 2007 - 2013.

#romania bsec, #conducere bsec , #Stiri Administratie