Salvati Copiii: Potrivit legii, cei mici au libertatea de a participa la manifestatii publice, fara limita de varsta

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 08:15
745 citiri
Salvati Copiii: Potrivit legii, cei mici au libertatea de a participa la manifestatii publice, fara limita de varsta
Foto: Arhiva Ziare.com

In contextul controversei legate de protestatarii care si-au dus copiii la manifestarile impotriva Guvernului, organizatia Salvati Copiii a transmis un punct de vedere, care subliniaza ca si cei mici au, potrivit legii, libertatea de a participa la manifestatii publice.

Organizatia face referire la un articol din Legea 272/2004 care prevede ca un copil dispune de libertatea de exprimare si de participare la actiuni, evenimente publice ori intruniri pasnice, principiu fundamental consacrat si in Conventia ONU privind drepturile copilului, iar autoritatile administratiei publice locale si alte institutii publice sau private competente au responsabilitatea legala, prevazuta de acelasi articol, de a lua masurile necesare asigurarii exercitarii corespunzatoare a acestui drept.

Orice limitare a libertatii de intrunire pasnica a copiilor trebuie prevazuta expres de lege si nu poate fi rezultatul unor decizii conjucturale ale autoritatilor, mai transmite Salvatii Copiii, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Totusi, organizatia arata ca exista in aceeasi lege si un articol care interzice expunerea copiilor de catre parinti in scopul influentarii deciziilor autoritatilor. Aceasta fapta este sanctionata cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei.

Despre aceasta sanctiune vorbea si Olguta Vasilescu: Protestatarii ar trebui sa stie ca legea le interzice sa isi ia copiii la mitinguri. Amenda e pana la 10.000 de lei.

"Aceasta interdictie trebuie interpretata restrictiv pornind de la menirea articolului de a asigura respectarea dreptului copilului la protejarea imaginii sale publice si a vietii sale intime, private si familiale.

Asadar, sub incidenta acestei prevederi, vor intra, spre exemplificare, faptele care au ca urmare supunerea copilului la un tratament umilitor, implicarea in actiuni ilegale ori imorale, expunerea lui la riscuri iminente ori asocierea imaginii sale cu mesaje ori comportamente obscene sau care indeamna la comiterea de infractiuni, discriminare, violenta si incalcarea drepturilor altor persoane, ori alte situatii cu potential denigrator la adresa copilului", este interpretarea data de organizatia care protejeaza dreptul copiilor.

Salvati Copiii mai arata ca prevederile legale interne si conventiile internationale nu impun praguri de varsta pentru exercitarea acestor libertati.

Parintii sunt cei in masura si obligati sa asigure participarea copilului la actiuni publice, stradale sau non-stradale, care pot viza notiuni despre institut ...citeste mai departe despre "Salvati Copiii: Potrivit legii, cei mici au libertatea de a participa la manifestatii publice, fara limita de varsta" pe Ziare.com

#Salvatii Copiii proteste , #Stiri Administratie