Scandalul vaccinurilor antigripale: Un deputat USR acuza o paguba de 700.000 de euro, Pintea spune ca s-au facut economii

Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 17:38
849 citiri
Scandalul vaccinurilor antigripale: Un deputat USR acuza o paguba de 700.000 de euro, Pintea spune ca s-au facut economii
Foto: Arhiva Pixabay

Deputatul Emanuel Ungureanu (USR) sustine ca Ministerul Sanatatii "a aruncat pe fereastra" nu mai putin de 700.000 de euro atunci cand a cumparat vaccinuri antigripale printr-o licitatie care ridica mari semne de intrebare. In replica, ministrul demis al Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca a avut propriile suspiciuni privind licitatia, dar ca pana la urma nu s-a pierdut niciun ban, ci dimpotriva, s-au facut economii.

Emanuel Ungureanu a anuntat inca de sambata ca vrea sa sesizeze DNA intr-un caz de coruptie pe care l-a remarcat la Ministerul Sanatatii. Iata despre ce este vorba.

Ministerul Sanatatii (MS) a organizat o licitatie pentru a cumpara vaccinuri antigripale pentru romanii care prezinta cele mai mari riscuri de imbolnavire sau carora gripa le-ar putea face cel mai mult rau. Licitatia a fost una pentru incheierea unui acord cadru, in baza caruia societatea castigatoare va putea livra 8 milioane de doze de vaccinuri antigripale catre MS, in urmatorii 4 ani, sustine Ungureanu.

Pe piata exista mai multe tipuri de vaccin antigripal - unele tipuri pot fi administrate atat copiilor mici (cu varstre intre 6 luni si 3 ani), cat si copiilor mai mari si adultilor (adica persoanelor cu varste cuprinse intre 3 si 64 de ani).

La licitatie s-au prezentat producatori de medicamente cu ambele tipuri de vaccinuri. A castigat, insa, unul care livreaza vaccinuri care nu pot fi administrate copiilor cu varste inre 6 luni si 3 ani.

Ulterior, Ministerul Sanatatii a cumparat si 10.000 de vaccinuri pentru copiii cu varste intre 6 luni si 3 ani. Potrivit Sorinei Pintea, dozele pentru copiii mai mari si adulti au costat 41 lei fiecare, iar cele pentru copiii mici, cu varste intre 6 luni si 3 ani, au fost 45 de lei doza.

Emanuel Ungureanu sustine ca aceasta achizitie suplimentara de 10.000 de doze de vaccin pentru copiii mici a fost modul Ministerului de a incerca sa isi repare greseala de la licitatie. Dar ca intreaga operatiune a pagubit statul roman cu 700.000 de euro.

"Aceasta achizitie a fost realizata cu grava incalcare a legii si cu tacerea complice a doamnei ministru, Sorina Pintea.

Directia Generala de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii este responsabila direct de aceasta grava eroare. Aceasta structura din Ministerul Sanatatii este condusa de o doamna care poarta numele de Amalia Serban, o apropiata a Sorinei Pintea.

Voi sesiza aceste fapte penale, cu consecinte deosebit de grave, Directiei Nationale Anticoruptie!

Pe toata p ...citeste mai departe despre "Scandalul vaccinurilor antigripale: Un deputat USR acuza o paguba de 700.000 de euro, Pintea spune ca s-au facut economii" pe Ziare.com

#Pintea Ungureanu vaccin antigripal scandal, #pret vaccin antigtipal scandal Pintea Ungureanu , #Stiri Administratie