Schimbare de ultim moment la UNESCO: Romania cere returnarea dosarului Rosia Montana

Duminica, 01 Iulie 2018, ora 16:21
992 citiri
Schimbare de ultim moment la UNESCO: Romania cere returnarea dosarului Rosia Montana
Foto: Arhiva Ziare.com

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO ar fi trebuit sa discute, duminica, solicitarea Guvernului Romaniei de suspendare a dosarului Rosia Montana, doar ca, in ultimul moment, Romania si-a schimbat pozitia.

Daca pana sambata, cand au inceput discutiile la UNESCO, Romania solicita suspendarea deciziei privind inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, pana la finalizarea disputei legale cu Gold Corporation, acum tara noastra a cerut returnarea dosarului de nominalizare, sustine, intr-o postare pe Facebook, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii in guvernul Ciolos.

Vlad Alexandrescu a anuntat pe Facebook ca dosarul Rosia Montana a fost pus ultimul pe lista a carei dezbatere a inceput inca de sambata, dupa toate celelalte situri inscrise pentru a fi acceptate in Patrimoniului Mondial.

"Se poate presupune ca intarzierea cu inca o zi a votului se datoreaza faptului ca Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO si-a precizat pozitia fata de nominalizarea Rosiei Montane, printr-o nota ce a fost distribuita participantilor, apostilata de Delegatul permanent al Romaniei la UNESCO, Adrian Cioroianu.

Daca pana la inceperea sesiunii Comitetului Romania solicita "amanarea" deciziei privind inscrierea, Romania are acum o solicitare diferita catre membrii Comitetului: returnarea dosarului de nominalizare catre statul gazda pentru mai multe informatii (decizie de 'referral', in termenii Conventiei UNESCO).

Delegatia permanenta a Romaniei la UNESCO justifica aceasta solicitare prin aceea ca la momentul de fata se desfasoara procedura arbitrala la Tribunalul ICSID al Bancii Mondiale", a scris pe Facebook Alexandrescu.

Doar ca procedura de arbitraj era in plina desfasurare si atunci cand Guvernul Dancila a decis sa solicite suspendarea unei decizii a UNESCO in Dosarul Rosia Montana, iar schimbarea, in ultimul moment a solicitarii statului roman nu poate decat sa contrarieze.

"Guvernul isi dovedeste inca o data incapacitatea de a prezenta o pozitie clara, profesionista si argumentata privind nominalizarea Rosiei Montane. Aceasta nominalizare, spre deosebire de balbaielile incompetente ale Guvernului, are in spate un dosar stiintific si tehnic ireprosabil, apreciat de catre expertii UNESCO prin primirea calificativului pentru Rosia Montana de valoarea universala exceptionala, care trebuie inscrisa de urgenta in Lista Patrimoniului Mondial in Pericol", a adaugat el.

Acesta a precizat ca "pericolul cel mai grav la adresa Rosiei Mo ...citeste mai departe despre "Schimbare de ultim moment la UNESCO: Romania cere returnarea dosarului Rosia Montana" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Rosia Montana vot UNESCO, #Rosia Montana UNESCO , #Stiri Administratie