Scrisoare deschisa catre Iohannis inainte de CSAT: Sa extindem Pactul pentru Aparare cu prioritatile de inzestrare a Armatei

Duminica, 19 Martie 2017, ora 14:02
850 citiri
Scrisoare deschisa catre Iohannis inainte de CSAT: Sa extindem Pactul pentru Aparare cu prioritatile de inzestrare a Armatei
Foto: Facebook/MApN

Vicepresedintele Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor, Ovidiu Raetchi, transmite presedintelui Iohannis si sefilor partidelor parlamentare o scrisoare deschisa in care propune extinderea Pactului pentru Aparare, prin care s-a convenit alocarea anuala a 2% din PIB pentru MApN, cu o lista privind prioritatile de inzestrare si modernizare a Armatei.

"In anii 1914 sau 1939, Romania a descoperit cu surprindere ca nu este pregatita pentru a-si asigura securitatea intr-un context international grav. Am aflat - intotdeauna prea tarziu - ca birocratia, indecizia, coruptia sau indolenta puneau Armata Romana intr-o situatie extrem de vulnerabila.

La decenii distanta, interiorizarea acestor lectii ar trebui sa fie naturala", si-a motivat demersul Ovidiu Raetchi.

El a aratat ca acordul dintre partidele parlamentare, incheiat la initiativa presedintelui Klaus Iohannis, privind alocarea a 2% din PIB, in conformitate cu angajamentele Romaniei fata de NATO, a fost un succes, dar este necesara o detaliere a acestuia.

"Plecand de la acest model, si avand in vedere situatia neclara in care se afla Armata Romana sub raportul eforturilor de modernizare, consider ca acest Pact ar trebui extins pentru a contine prioritatile clare de dezvoltare si inzestrare in beneficiul Armatei", sustine Raetchi.

Deputatul PNL aminteste ca putine proiecte de modernizare a tehnicii militare au fost duse pana la capat, din cauza schimbarilor de guverne sau de ministri ai Apararii.

"Situatia este neclara in privinta achizitiei de masini blindate, transportoare blindate, avioane suplimentare F16, drone. Cresterea capacitatii noastre defensive la Marea Neagra este continuu amanata.

Fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria nu au fost modernizate. Actualul Executiv a abrogat hotararea de guvern pentru construirea corvetelor multifunctionale - decizie asumata anterior de Cabinetul Ciolos - fara a preciza convingator alternativele si un orizont de timp pentru o noua abordare", exemplifica liberalul.

In consecinta, partidele ar trebui sa se angajeze sa respecte o foaie de parcurs a achizitiilor militare pe care sa si-o asume in comun. "Doresc sa va sugerez, domnule presedinte al Romaniei si domnilor si doamnelor presedinti ai partidelor parlamentare, oportunitatea extinderii Pactului de 2% pentru Aparare cu o foaie de drum clara, previzibila, aflata deasupra intereselor partinice si fluxurilor electorale, in care sa stabilim prin consens care sunt prioritatile noastre de mod ...citeste mai departe despre "Scrisoare deschisa catre Iohannis inainte de CSAT: Sa extindem Pactul pentru Aparare cu prioritatile de inzestrare a Armatei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pact aparare inzestrare armata, #Raetchi scrisoare deschisa Iohannis Armata , #Stiri Administratie