Sectorul bancar ramane in criza: peste 44.000 de locuri de munca vor fi eliminate

Duminica, 22 Septembrie 2019, ora 13:38
1289 citiri
Sectorul bancar ramane in criza: peste 44.000 de locuri de munca vor fi eliminate

Cel putin zece banci europene au anuntat, de la inceputul anului si pana acum. ca vor renunta la 44.000 de locuri de munca. Perioada ramane de criza pentru sistemul bancar, care se confrunta cu dobanzi foarte mici si cu tensiunile comerciale.

Ultimele anunturi in acest sens au fost facute vineri de grupul bancar francez Societe Generale si cel german Commerzbank, scrie AFP.

Iata o recapitulare a masurilor de restructurate anuntate in ultimele luni de bancile europene.

Grupul bancar francez Societe Generale a fost unul dintre primii care in 2015 a anuntat o restructurare a retelei sale de retail din Franta, pe fondul scaderii frecventarii agentiilor sale si a trecerii la operatiunile de digital banking. Intre 2016 si 2020, Societe Generale, care este prezenta si pe piata din Romania, are programata renuntarea la 3.450 de posturi dintr-un total de peste 147.000 de angajati.

Cele 530 de posturi suplimentare ce vor fi eliminate in reteaua din Franta, conform unui document prezentat vineri sindicatelor, vin sa se adauge altor 1.600 de locuri de munca eliminate la nivel mondial, dintre care 750 in Franta, in principal in cazul operatiunilor de investment banking, anuntate in luna aprilie.

In cazul Commerzbank, care trece printr-o perioada dificila de mai multi ani, a doua mare banca germana a anuntat vineri eliminarea a 4.300 de posturi la nivel mondial si inchiderea a 200 de agenti. In paralel insa, Commerzbank intentioneaza sa infiinteze 2.000 de noi locuri de munca. In 2016 banca germana a anuntat un plan de eliminare a 9.600 de locuri de munca pana in 2020, plan care a fost deja finalizat.

De asemenea, Commerzbank, la care statul german detine un pachet de actiuni de 15%, intentioneaza sa isi vanda subsidiara poloneza mBank, care este una profitabila. Insa aceasta tranzactie este destinata finantarii tranzitiei grupului spre operatiunile digitale si reorientare spre piata din Germania si spre micile intreprinderi.

Gigantul Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, a anuntat la inceputul lunii iulie cel mai mare plan de restructurare din istoria sa cu eliminare a 18.000 de locuri de munca pana in 2022. Aceasta dupa ce anul trecut, Deutsche Bank a eliminat deja 6.000 de posturi. Deutsche Bank, care nu si-a revenit inca dupa criza financiara din 2008, intentioneaza sa se concentreze pe Europa si Germania in ceea ce priveste operatiunile de retail si cele dedicate companiilor.

Grupul bancar britanic HSBC a anuntat la inceputul lunii augu ...citeste mai departe despre "Sectorul bancar ramane in criza: peste 44.000 de locuri de munca vor fi eliminate" pe Ziare.com

#banci criza locuri de munca , #Stiri Administratie