Seful ANL, George Marcu, va fi cercetat in libertate pentru prejudiciul de la Spitalul Obregia

Miercuri, 13 Martie 2013, ora 10:24
2308 citiri
Seful ANL, George Marcu, va fi cercetat in libertate pentru prejudiciul de la Spitalul Obregia
Foto: RTV

Fostul director al Spitalului Obregia din Capitala, George Marcu, in prezent sef al Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), si cei trei complici ai sai din dosarul prejudiciului creat unitatii sanitare vor fi cercetati in libertate, a decis, marti, Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti a dezbatut, marti, propunerea procurorilor de arestare preventiva a celor patru, iar judecatorul a decis, in final, ca acestia sa fie cercetati in libertate, stabilind totodata impotriva lor interdictia de a parasi tara.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

Cei patru, printre care si Mugurel Ifrim, au fost retinuti pentru 24 de ore luni seara, in urma audierilor efectuate timp de mai multe ore la sediul Politiei Romane.

Politistii au facut, luni, sapte perchezitii in Bucuresti si Ilfov, intr-un caz privind achizitii publice pentru reparatii si constructii la Spitalul Obregia, prin care a fost produs un prejudiciu de 5,2 milioane de lei, printre persoanele vizate fiind si fostul director al unitatii George Marcu, seful ANL.

"Membrii gruparii sunt suspectati ca au realizat beneficii financiare din obtinerea unor contracte de achizitie publica de la o unitate spitaliceasca din Bucuresti, pentru executarea unor lucrari de reparatii si constructii", s-a aratat intr-un comunicat al Politiei Romane, surse din Politie .

Lucrarile de reparatii si constructii la Spitalul Obregia ar fi fost supraevaluate, iar apoi ar fi fost inregistrate cheltuieli fictive si de cesionare a societatilor prestatoare catre terti, pentru a impiedica astfel verificarile fiscale.

Membrii gruparii ar fi produs astfel Spitalului Obregia un prejudiciu estimat la 3.800.000 de lei si bugetului de stat de 1.400.000 de lei.

In aceasta cauza se fac cercetari pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si evaziune fiscala prin evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive.

Ce s-a intamplat la Spitalul Obregia

Managerul Spitalului "Alexandru Obregia", Monica Boer, sustine ca a gasit la preluarea institutiei, in decembrie 2009, facturi neinregistrate de 4,5 milioane de euro din perioada in care la conducerea unitatii a fost George Marcu si l-a actionat in instanta pentru grave nereguli financiare.

Boer a preluat conducerea Spitalului de Psihiatrie "Alexandru Obregia" in 21 decembrie 2009, iar unitatea sanitara a trecut in subordinea Primariei Capitalei in iulie 2010.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara in 30 iunie 2010, inainte de preluarea Spitalului "Alexandru Obregia", ca unitatea are de platit datorii istorice, urmand ca instanta sa decida cine va plati aceste sume restante.

"Sunt datorii istorice care dateaza de trei-patru ani de zile si pentru care exista si un proces penal. Preluarea spitalului este un act administrativ, vom pastra aceasta datorie, pentru care justitia va hotari cine este de vina", spunea atunci Sorin Oprescu.

Totodata, la semnarea procesului verbal pentru preluarea Spitalului "Alexandru Obregia", directorul general al Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti din acea perioada, Marius Savu, declara ca Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", are datorii de cinci milioane de euro, pe care Ministerul Sanatatii (MS) s-a angajat sa le plateasca, la fel ca si in cazul celorlalte unitati sanitare transferate catre autoritatile locale, la rectificarea bugetara din august 2010.

Ce avere are seful ANL

George Marcu detine, potrivit declaratiei de avere, doua terenuri agricole, de 5.000 de metri patrati si 30.000 de metri patrati, cumparate in 2007 si 2008, si nu are nicio locuinta si nici bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii sau obiecte de arta.

Conform documentului completat de Marcu, acesta nu are conturi si depozite bancare, fonduri de investitii sau forme echivalente de economisire si investire care sa depaseasca 5.000 de euro si nici plasamente, investitii direscte sau imprumuturi acordate care sa depaseasca aceasta valoare.

La capitolul "Datorii", Marcu a precizat ca are o datorie de 8.000 de euro catre Porche Leasing, contractul fiind facut in 2012 si scadent in august 2014.

Tot in declaratia de avere completata la inceputul acestui an, George Marcu precizeaza ca a avut venituri de la Institutul "Marius Nasta" si de la o societate.

#George Marcu frauda Obregia, #frauda spital Obregia, #Marcu cercetat penal libertate, #dosar sef ANL , #Stiri Administratie