Seful arhitectilor din Bucuresti acuza primariile ca nu elibereaza avizele de construire in termenul legal. Cine plateste prejudiciile?

Luni, 04 Decembrie 2017, ora 15:08
882 citiri
Seful arhitectilor din Bucuresti acuza primariile ca nu elibereaza avizele de construire in termenul legal. Cine plateste prejudiciile?
Foto: Facebook / Edmond Niculusca - Alberto Grosescu

Primariile din Bucuresti incalca legea eliberand cu foarte mari intarzieri autorizatiile de construire, semnaleaza Serban Sturdza, presedintele Ordinulului Arhitectilor din Bucuresti, care intreaba public cine plateste "prejudiciile provocate de incompetenta factorilor de decizie si de coruptia din randurile lor".

"O.A.R. Bucuresti lanseaza o dezbatere de interes public pe tema respectarii termenului de eliberare a autorizatiei de construire: 30 zile conform legii 50/1991. Scopul acestei dezbateri este de a determina administratia sa accepte intocmai aplicarea legii. In prezent, acest lucru nu se intampla.

Se constata intarzieri care de obicei depasesc 12 luni. Adica de peste 10 ori termenul prevazut. Rezultatul? Blocarea dezvoltarii Bucurestiului. Si nu numai. Prejudiciile economice aduse investitorilor, constructorilor, arhitectilor si administratiei, prin insumare, ajung semnificative la nivel national.

Intarzierile in eliberarea avizelor se reflecta direct in calitatea confortului urban, genereaza pierderi financiare si politici instabile pe termen scurt si mediu", arata intr-o postare pe Facebook Serban Sturdza.

Arhitectul atrage atentia totodata ca intarzierea avizelor produce efecte si asupra patrimoniului, care se "degradeaza accentuat", iar "masurile care se impun pentru remediere devin mai mari, cu costuri suplimentare inutile si periclitarea sigurantei publice", si asta "mai ales in cazul Bucurestiului".

"Cu toate ca nici clientul si nici arhitectul nu intarzie depunerea documentatiei, si unul si celalalt trag ponoasele din cauza nerespectarii termenului pentru obtinerea autorizatiei de construire. Cu repercusiuni frecvente in relatiile bilaterale.

Amanarea nejustificata a avizelor genereaza coruptie. Se incearca sa se scurteze perioada de asteptare recurgand la mita", mai arata seful OAR Bucuresti.

Printre urmari, acesta enumera inclusiv scaderea increderii investitorilor straini in Romania.

"Prejudiciile provocate de incompetenta factorilor de decizie si de coruptia din randurile lor, subdimensionarea unor departamente din aparatul administrativ, duc la perpetuarea blocajelor.

Iata numai cateva argumente pentru care consideram ca subiectul necesita dezbatere publica in scopul gasirii urgente a unor solutii pentru respectarea termenului legal de 30 de zile", mai arata Serban Sturdza.

In acest scop, OAR Bucuresti lanseaza dezbaterea publica "Cine plateste intarzierile?", pentru "a determina administratia sa-si indep ...citeste mai departe despre "Seful arhitectilor din Bucuresti acuza primariile ca nu elibereaza avizele de construire in termenul legal. Cine plateste prejudiciile?" pe Ziare.com

#autorizatii construire Bucuresti intarziere, #dezbatere publica constructii Bucuresti , #Stiri Administratie