Seful Politiei Romane care si-a dat ieri demisia, pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta si fals in declaratii

Miercuri, 27 Iunie 2018, ora 15:48
976 citiri
Seful Politiei Romane care si-a dat ieri demisia, pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta si fals in declaratii
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul sef al Politiei Romane, chestorul Catalin Ionita, care si-a dat chiar ieri demisia din functie din "motive personale", a fost pus azi sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta si fals in declaratii.

Un comunicat al procurorilor remis Ziare.com precizeaza ca DNA a dispus urmarirea penala a suspectilor Alexandru Catalin Ionita, la data faptelor seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Sectorului 1 Bucuresti, in prezent chestor principal de politie, si a Petrutei Dinu.

Aceasta din urma este anchetata pentru cumparare de influenta.

Acuzatiile DNA

DNA il acuza pe Ionita ca a pretins de la Petruta Dinu (persoana indreptatita la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de aproximativ 18 hectare, in localitatea Popesti-Leordeni, judetul Ilfov) cedarea cu titlu gratuit a unei suprafete de 4 hectare, promitand in schimb ca ii va determina pe functionarii publici cu atributii in acest sens sa urgenteze finalizarea procedurii de punere in posesie.

Ca urmare a demersurilor facute de Ionita, pe 3 decembrie 2010, Comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a judetului Ilfov a emis titlul de proprietate in favoarea Petrutei Dinu si a altor trei persoane asupra a 18,17 hectare, transmite DNA.

Ulterior, pe 19 martie 2015, persoanele beneficiare ale terenului i-au vandut intreaga suprafata lui Ionita si unei alte persoane din familia lui.

Conform intelegerii anterioare, cumparatorii au achitat doar pretul de 70.000 de euro pentru suprafata de 14 hectare (pretul convenit fiind de 5.000 euro/hectar), restul de 4,17 hectare fiind cedate cu titlu gratuit.

DNA mentioneaza ca, in declaratiile de avere din perioada 2015 - 2018, Ionita a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la terenul in cauza, de fiecare data mentionand doar o suprafata de 18.174 m2 (1,8 hectare), adica 10% din suprafata reala dobandita.

Demisia, urmata de audiere

Amintim ca chestorul Catalin Ionita, care a demisionat, marti, de la conducerea Politiei Romane, s-a prezentat, miercuri dimineata, la sediul DNA.

Aici, el a precizat ca are calitatea de suspect, insa este nevinovat.

"Am fost citat in 18 iunie pentru a mi se aduce la cunostinta calitatea de suspect intr-un dosar. Am considerat ca este de datoria mea sa fac un pas inapoi, pentru a proteja imaginea Ministerului de Interne si a Politiei Romane. Demisia mea este un gest de demnitate si onoare", a sustinut Catalin Ionita.

...citeste mai departe despre "Seful Politiei Romane care si-a dat ieri demisia, pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta si fals in declaratii" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#DNA Catalin Ionita urmarire penala, #Catalin Ionita trafic influenta DNA , #Stiri Administratie