Seminar privind atragerea de fonduri europene pentru sistemul militar si civil

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 08:32
1712 citiri
Seminar privind atragerea de fonduri europene pentru sistemul militar si civil

Departamentul pentru armamente, in parteneriat cu Comisia Europeana, EDA - Agentia Europeana pentru Aparare si PATROMIL (Asociatia Patronala Romana a Producatorilor de Tehnica Militara) organizeaza, la Palatul Cercului Militar National din Bucuresti, un seminar ce are ca tema utilizarea Fondurilor Structurale Europene.

"Simpozionul se refera la fonduri structurale si investitii europene si este destinat structurilor din sistemul national de Aparare, Ordinea Publica si siguranta nationala, dar si operatorilor din industria nationala de aparare. Vom discuta despre preocuparile Agentiei Europene pentru Aparare in domeniul fondurilor europene pentru problemele militare, despre potentialul industriei de Aparare. (...)

Exista o multitudine de tehnologii cu componenta duala, militara si civila, si aici se vor identifica o serie de proiecte necesare - necesitatea educatiei pentru pregatirea specialistilor, scopuri medicale, pentru sanatate, protectia mediului, aparatura fara pilot, sisteme de observare pe timp de noapte, alte proiecte din zona cyber defense. Asteptam sa avem actiuni concrete", a declarat pentru AGERPRES general maior ing. Catalin Moraru, loctiitorul sefului Departamentului pentru Armamente din cadrul MApN.

El a spus ca proiectele se vor pregati pentru perioada 2015-2016 si a subliniat ca pana in acest moment nu a fost posibila finantarea proiectelor cu fonduri europene destinate Apararii, cu scopuri militare.

Sistemul militar roman nu a primit, pana acum, sustinerea financiara de la UE

La randul sau, Viorel Manole, director executiv al PATROMIL, a aratat ca seminarul este o premiera pentru Romania tocmai pentru ca sistemul militar nu a primit sustinerea financiara din partea UE.

"Este o initiativa buna si speram ca semnalul pe care il da Bruxelles-ul catre autoritatile romane de management al fondurilor structurale sa se concretizeze in proiecte cu aplicabilitate in domeniul civil si militar. Domeniile trebuie sa se incadreze in zona de eligibilitate stabilite de UE si deja am convenit ca ele sunt infrastructuri critice, securitatea comunicatiilor, protectie a mediului, sistem antigrindina, management al traficului, avioane fara pilot, proiecte care se pot folosi in zona civila si militara", a explicat Manole.

Lucrarile seminarului sunt conduse de directorul executiv al Agentiei Europene pentru Aparare, Rini Goos, si au avut ca scop realizarea unei mai bune informari privind subiectul mentionat, care sa permita cresterea gradului de participare la programele finantate de Uniunea Europeana in perioada 2014-2020.

Pe parcursul celor doua zile ale seminarului sunt abordate subiecte privind potentialul de dezvoltare a cooperarii tehnico-militare, posibile directii de colaborare in domeniul industriei de aparare, prezentarea strategiei MApN in privinta sprijinului pentru proiecte de dezvoltare tehnologica cu dubla utilizare, posibilitatea accesarii si utilizarii in cadrul MApN a instrumentelor financiare nerambursabile prevazute in exercitiul bugetar 2014-2020.

La reuniune participa reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale si ai sistemului de ordine publica si siguranta nationala, ai Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Economiei, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Educatiei Nationale, precum si ai Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

#seminar romania, #fonduri europene , #Stiri Administratie