Senatorii au adoptat proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014

Luni, 09 Decembrie 2013, ora 19:55
2023 citiri
Senatorii au adoptat proiectul de lege privind vanzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014

Senatorii au adoptat, luni, proiectul de lege privind unele masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Proiectul de lege a avut raport favorabil din partea Comisiei pentru agricultura, silvicultura si dezvoltare rurala.

Guvernul a adoptat, in sedinta din 20 noiembrie, proiectul de lege privind masuri de reglementare a vanzarii-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice si de infiintare a Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, a anuntat, la Palatul Victoria, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

El a explicat ca ministerul pe care il conduce a initiat acest proiect de lege deoarece, conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, de la 1 ianuarie 2014 se liberalizeaza piata funciara si este important sa exista norme care sa reglementeze acest lucru.

"Am avut aceasta preocupare tocmai pentru a pune mai bine in valoare terenurile agricole si pentru a crea un cadru favorabil comunitatilor locale sa isi imbunatateasca activitatea agricola. Aceasta liberalizare se refera la cetatenii Uniunii Europene. (..) Cetatenii din afara Uniunii Europene pot sa achizitioneze terenuri agricole in extravilan numai daca au resedinta pe teritoriul unuia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene sau in conditiile in care exista tratate intre Uniunea Europeana si acele state sau acorduri de liber schimb intre statele membre si statele din care provin", a explicat ministrul.

Daniel Constantin a precizat ca prin aceasta lege se extinde dreptul de preemptiune la cumpararea terenurilor si la alte categorii de persoane.

"Mentinem pentru arendasi, extindem la vecini, pentru ca dorim comasarea terenurilor agricole, al treilea prag catre tinerii fermieri, asa cum sunt definiti ei in legislatia europeana ca avand pana in 40 de ani, pentru ca ne dorim sa intinerim populatia care lucreaza in agricultura. (...) Al patrulea prag de preemptiune se refera la stat, reprezentat de noua Autoritate pentru Reglementarea Pietei Funciare", a explicat Constantin.

Ministrul a precizat ca nu este vorba despre infiintarea unui nou organism, ci de transformarea si largirea atributiilor Agentiei Domeniilor Statului cu tot cu personalul aferent in Autoritatea pentru Reglementarea Pietei Funciare.

Potrivit lui Constantin, noua lege simplifica procedurile de vanzare.

#terenuri agricole, #achizitie teren , #Stiri Administratie