Senatul a adoptat a doua dintre Legile Justitiei, care prevede infiintarea sectiei speciale pentru magistrati. Proiectul merge la Iohannis

Miercuri, 20 Decembrie 2017, ora 13:38
969 citiri
Senatul a adoptat a doua dintre Legile Justitiei, care prevede infiintarea sectiei speciale pentru magistrati. Proiectul merge la Iohannis
Foto: Arhiva Facebook/Senatul Romaniei

Senatul a adoptat miercuri, in calitate de for decizional, cu 80 de voturi pentru si 28 de voturi impotriva, proiectul care modifica Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Urmeaza acum sa mearga la promulgare la presedintele Klaus Iohannis, care o poate retrimite Parlamentului sau o poate ataca la CCR, in cazul in care refuza sa o semneze ca atare.

Proiectul a fost adoptat in forma Comisiei speciale care a dat raport pe Legile Justitiei, in timp ce senatorul Serban Nicolae nu si-a sustinut in plen amendamentele respinse de catre Comisie.

Potrivit unui amendament adoptat marti, Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie primeste competenta privind orice infractiuni savarsite de magistrati. Mai mult, parlamentarii au conferit competenta acestei Sectii speciale si in cazul in care in spetele pe care le cerceteaza sunt implicate si alte persoane decat magistratii.

Textul amendamentului adoptat este urmatorul: "In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai CSM".

In forma adoptata la Camera Deputatilor se prevedea ca: "In cadrul PICCJ se înființeaza si funcționeaza Secția de Investigare a unor Infracțiuni din Justiție care are competența exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infracțiunile de corupție și a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea nr. 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum și a infracțiunilor contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum și de judecătorii și procurorii militari".

Cercetarea poate fi extinsa si asupra altor persoane, daca acestea apar in dosarele magistratilor: "Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care alaturi de persoanele prevazute la alineatul 1) sunt cercetate si alte persoane".

Potrivit unui alt amendament adoptat de Comisia Iordache, Sectia de investigare a unor infractiuni din Justitie va fi condusa de un procuror sef, numit de plenul CSM, in urma unui concurs pe baza unui proiect depus.

Revocarea procurorului sef al sectiei se va face tot de catre plenul CSM ...citeste mai departe despre "Senatul a adoptat a doua dintre Legile Justitiei, care prevede infiintarea sectiei speciale pentru magistrati. Proiectul merge la Iohannis" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificare Legi Justitie, #Legi Justitie Senat vot , #Stiri Administratie