Sindicalistii din Sanatate protesteaza fata de Ordonanta Teodorovici si lanseaza "Plugusorul Nedreptatilor"

Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 11:45
684 citiri
Sindicalistii din Sanatate protesteaza fata de Ordonanta Teodorovici si lanseaza "Plugusorul Nedreptatilor"
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicalistii Federatiei Solidaritatea Sanitara au initiat un protest simbolic denumit "Plugusorul Nedreptatilor" prin care contesta recenta Ordonanta 114 si spun ca prin acest act vor fi taiate mai multe sporuri. Sindicalistii mai spun ca vor intra in 2019 in plin conflict de munca.

"Luand act de seria de efecte negative pe care Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018 (publicata ieri, 29.XII.2018) le are asupra salariatilor din sectorul public de sanatate, Federatia Solidaritatea Sanitara a initiat un protest la adresa Guvernului, ce anunta si pregateste valul ce actiuni de protest ce va urma in prima parte a anului 2019.La initiativa Federatiei "Solidaritatea Sanitara", denumita Plugusorul Nedreptatitilor, au raspuns pana acum peste 4.000 de salariati din sanatate din toata tara, multi dintre ei transmitand deja "urarile" lor la adresa Guvernului", se arata intr-un comunicat transmis duminica de Solidaritatea Sanitara.

Potrivit sindicalistilor, mai multe sporuri vor fi taiate odata cu Ordonanta contestata, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi angajatii din sanatate care nu au primit majorarea de salariu la 1 martie 2018, pe grila din 2022.

"Personalul care nu a beneficiat de majorarea salariului de la 01 martie 2018 (cca. 50% dintre salariatii din sanatate), respectiv farmacisti, biologi, chimisti, fizicieni, biochimisti, kinetoterapeuti, personalul TESA, infirmiere, brancardieri, registratori medicali, ingrijitoare, muncitori etc. vor fi privati de raportarea urmatoarelor sporuri la noul salariu de baza: sporul pentru conditii de munca, sporul pentru activitatea prestata in ture, sporul acordat pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare nu se lucreaza, sporul pentru munca prestata in timpul noptii", spun sindicalistii.

De asemenea, Solidaritatea Sanitara mai precizeaza ca si asistentele medicale vor fi private de raportarea la salariul de baza actual a sporului pentru activitatea prestata in ture, de sporul acordat pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare nu se lucreaza. Si medicii, spun sindicalistii vor fi lipsiti de raportarea sporurilor aferente activitatii prestate in linia de garda la noul salariu de baza/tariful orar aferent salariului de baza.

"Avand in vedere "obiceiul" Guvernului de a adopta act ...citeste mai departe despre "Sindicalistii din Sanatate protesteaza fata de Ordonanta Teodorovici si lanseaza "Plugusorul Nedreptatilor"" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#protest angajati sanatate, #ordonanta Teodorovici , #Stiri Administratie