Sistemul informatic din Sanatate e din nou in aer. SIVECO acuza Casa ca a facut mai mult rau incercand sa repare

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 19:41
1048 citiri
Sistemul informatic din Sanatate e din nou in aer. SIVECO acuza Casa ca a facut mai mult rau incercand sa repare
Foto: Arhiva Ziare.com

Sistemul informatic din Sanatate si-a revenit, dupa ce doua saptamani s-a confruntat cu probleme majore ce au dus la blocarea totala, fiind amenintata integritatea bazei de date.

Reparatiile au fost facute de SIVECO, CNAS anuntand in urma cu 9 zile ca firma a acceptat sa lucreze gratuit. Contractul SIVECO cu CNAS pentru mentenanta a expirat si compania anuntase la inceputul lunii mai ca a suspendat toate activitatile legate de baza de date Oracle a sistemelor SIPE (reteta electronica), SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat) si CEAS (cardul electronic de sanatate) si mentenanta aplicatiei SIPE. La scurt timp de la acest anunt sistemul s-a blocat.

Acum, dupa ce reparatiile s-au incheiat, SIVECO explica ce probleme au gasit cei 19 specialisti care au lucrat intre 14 si 18 mai pentru a repune pe linia de plutire sistemul informatic din Sanatate.

"In cursul zilelor de 14 - 18 mai echipa SIVECO a lucrat zilnic in doua etape. Pe parcursul zilei (8:30 - 19:00) la monitorizarea bazelor, aplicarea corectiilor care nu necesita oprirea sistemelor, elaborarea scripturilor pentru perioada de oprire a sistemelor, iar seara si noaptea (19:00 - 2:00): oprirea sistemelor care acceseaza bazele de date, rularea scripturilor cu corectii consistente, verificarea bazelor si repornirea tuturor sistemelor.

Imbunatatirile au fost vizibile gradual iar incepand cu data de 17.05.2018 ora 02:00, platforma PIAS functioneaza la capacitate normala. In perioada 18 - 21.05.2018 echipa SIVECO a monitorizat constant platforma PIAS si nu a constatat elemente de disfunctionalitate a acesteia", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Oamenii pusi de CNAS sa repare au stricat mai rau

Compania spune ca in perioada in care nu a fost asigurata mentenanta si au inceput sa apara probleme persoane desemnate de CNAS au incercat sa redreseze situatia, insa au agravat-o, riscand sa compromita baza de date.

"Am inaintat conducerii CNAS concluziile noastre dar, pe scurt, cauza principala a congestiei aparute pe 3.05.2018 a fost lipsa activitatilor obligatorii de mentenanta proactiva si de administrare a bazelor de date. Ulterior, congestia a fost agravata de un numar de 18 interventii asupra bazelor de date facute de persoane fara cunostinte aprofundate despre sistemele care alcatuiesc PIAS, ajungandu-se la desincronizari intre aplicatii, desincronizari intre noduri ale aceleiasi baze, riscuri de pierdere de date si de disfunctionalitati majore.

In prezent bazele de date functi ...citeste mai departe despre "Sistemul informatic din Sanatate e din nou in aer. SIVECO acuza Casa ca a facut mai mult rau incercand sa repare" pe Ziare.com

#card sanatate SIVECO mentenanta, #medici familie sistem informatic blocat , #Stiri Administratie