Solutiile pe care ministrul Iordache nici nu le cauta

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 06:31
5772 citiri
Solutiile pe care ministrul Iordache nici nu le cauta

Ca in penitenticarele din Romania conditiile sunt foarte proaste nu cred ca e cineva care sa conteste. Asa este si nu de ieri, de azi. Este o situatie care treneaza de ani de zile si pentru care nimeni nu a avut solutii pentru ca nimeni nu s-a interesat de ea.

Era un subiect marginal, de care Ziare.com chiar s-a ocupat pe vremea cand nu era la moda, desi la vremea aceea aglomeratia din puscarii era chiar mai mare decat este acum. In 10 ani de zile numarul detinutilor a scazut de la 48 de mii la 27 de mii. Intamplator sau nu, subiectul a devenit interesant de cand pe usile puscariilor sau ale arestului preventiv au intrat siruri de politicieni.

Din pacate insa, nici acum subiectul, foarte serios, nu este tratat dintr-o perspectiva serioasa. Pentru ca gratierea nu este o solutie serioasa, cat timp nu rezolva decat in foarte mica masura supraaglomerarea. Daca scoti in jur de 3.000 de detinuti, cat estimeaza AEP, din 27.000 de mii inseamna ca degrevezi in jur de 10%. In plus, in cateva luni te intorci de unde ai plecat, inclusiv prin fenomenul recidivei, cat timp scoti niste oameni pentru care nu ai pregatit niciun fel de sistem de reintegrare sociala.

Argumentul cel mai vehiculat, inclusiv de ministrul Justitiei, se refera la hotararile CEDO, la probabila decizie pilot impotriva Romaniei si modelul italian, invocat de presedintele CEDO.

Si ca sa pastram adevarul istoric, aceasta poveste a inceput pe vremea ministrului Pruna care afirma ca Romania urmeaza sa fie condamnata la plata a 80 de milioane de euro pentru detinutii care traiesc in conditii inumane in virtutea unei inevitabile decizii pilot. Fals!

Decizia pilot nu presupune niciun fel de amenda. CEDO constata prin aceasta decizie existenta unei probleme sistemice si cere rezolvarea ei. Cum anume intelege fiecare tara sa o rezolve o priveste si tine de politicile proprii. Ne este treaba CEDO.

Da, Italia a ales, printre altele, sa plateasca cei 8 euro/zi/detinut. Asa a considerat Guvernul italian de cuviinta, iar suma a stabilit-o raportat la criterii interne. Raportat la salariul mediu, de exemplu, cu siguranta ca daca Romania ar alege aceeasi cale si suma ar trebui sa fie mai mica decat in Italia.

O alta manipulare este ca Italia ar fi hotarat o gratiere pe care presedintele CEDO ar fi dat-o de exemplu. Fals! Italia a optat pentru eliberari conditionate acordate individual, nu la gramada, prin decizia judecatorilor, pentru executarea pedepselor la domiciliu, cu bratari electronice, ...citeste mai departe despre "Solutiile pe care ministrul Iordache nici nu le cauta" pe Ziare.com

#CEDO puscarii Romania, #puscarii model italian , #Stiri Administratie