Spaga de 274.000 de euro la Ministerul Justitiei: Cum motiveaza instanta sentinta de 6 ani de inchisoare

Marti, 07 August 2018, ora 08:19
1148 citiri
Spaga de 274.000 de euro la Ministerul Justitiei: Cum motiveaza instanta sentinta de 6 ani de inchisoare
Foto: Arhiva Pixabay

Ministerul Justitiei reprezinta o institutie de marca a statului roman, prin autoritatea cu care este investita, iar conduita angajatilor trebuie sa fie exemplara, arata un judecator de la Tribunalul Bucuresti, in cazul unui director din MJ condamnat pentru luare de mita.

Fostul director IT din Ministerul Justitiei, Ion Krech, acuzat ca a luat mita 274.000 de euro de la firme de software ca sa le ajute sa castige licitatii pentru proiectele de informatizare derulate de MJ, a fost condamnat in luna iunie la 6 ani si 4 luni de inchisoare.

Fenechiu a recunoscut

Unul dintre cei implicati in acest dosar, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a pledat vinovat in fata instantei, a facut un acord de recunoastere a vinovatiei si a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare a banilor.

Decizia in cazul lui Ion Krech a fost data de Tribunalul Bucuresti, iar dosarul a ajuns pe masa Curtii de Apel Bucuresti. Primul termen al apelului: 9 august.

Cazul este fara precedent pe rolul instantelor din Romania, avand in vedere functia pe care oficialul o detinea, atunci cand a facut faptele de care este acuzat si suma mare a mitei pe care ar fi primit-o.

In acest caz este vorba de implementarea a doua proiecte: "Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania" si "Proiectul implementarea portalului N-Lex".

Bun de plata

Magistratul de la Tribunalul Bucuresti care l-a condamnat pe Ion Krech l-a gasit vinovat ca ar fi primit 274.000 de euro prin intermediul unei firme off-shore pentru a sprijini societati din IT in castigarea licitatiei pentru atribuirea si derularea a doua proiecte ale MJ.

Acuzatiile oficiale: luare de mita in forma continuata (5 ani de inchisoare) si folosirea de documente false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea de fonduri europene (4 ani de inchisoare).

Dupa contopirea celor pedepse, a rezultat sentinta de 6 ani si 4 luni.

In plus, Krech trebuie sa plateasca Ministerului Justitiei suma de 19 milioane de lei, reprezentand despagubiri materiale.

Si-a schimbat declaratiile

La Tribunalul Bucuresti, fostul director IT din Ministerul Justitiei a negat acuzatiile DNA. La audierile in fata procurorilor, Krech recunoscuse partial.

"Tribunalul constata ca inculpatul nu a oferit raspunsuri satisfacatoare pentru aceasta schimbare de atitudine, cu atat mai mult cu cat in cursul urmaririi penale a fost asistat de apara ...citeste mai departe despre "Spaga de 274.000 de euro la Ministerul Justitiei: Cum motiveaza instanta sentinta de 6 ani de inchisoare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ion Krech coruptie, #Ion Krech spaga, #Ion Krech mita, #Ion Krech condamnare, #Ion Krech sentinta , #Stiri Administratie