Statutul parlamentarilor a fost adoptat - vezi ce modificari au fost facute

Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 14:20
1746 citiri
Statutul parlamentarilor a fost adoptat - vezi ce modificari au fost facute

Statutul deputatilor si senatorilor a fost adoptat, marti dupa-amiaza. Statutul a fost adoptat cu 309 voturi pentru, 21 impotriva si 58 de abtineri.

Ca si atitudine de partid, USL a votat pentru, democrat-liberalii s-au abtinut, maghiarii au votat impotriva si parlamentarii PP-DD au parasit sala. Acestia din urma au fost prezenti la inceputul sedintei, insa au iesit inainte de inceperea votului.

Cele mai importante modificari sunt reprezentate de reducerile de cheltuieli - parlamentarii vor primi 4.500 de lei pentru a se caza in Bucuresti. Au fost reduse si cheltuielile cu transportul - deputatii si senatorii sunt incurajati sa mearga cu masinile personale, deontandu-li-se combustibilul.

In ce ii priveste pe parlamentarii incompatibili, luni seara a fost adoptata o modificare, iar in prezent este aproape imposibil ca un parlamentar care este gasit incompatibil sa isi piarda mandatul.

In plus, senatorii si deputatii nu vor mai avea voie sa isi angajeze rudele la cabinetele parlamentare.

La sedinta de marti au fost prezenti 443 parlamentari, 143 fiind absenti.

Pe de alta parte, autoritatile locale vor primi acordul Guvernului ca, pe parcursul acestui an, sa inchirieze sau sa foloseasca masini in leasing operational, prin exceptie de la interdictia aplicata din 2009 pentru toate institutiile publice, cu argumentul ca lipsa autoturismelor genereaza blocaje in activitate.

Acceptul pentru astfel de achizitii va fi acordat de Guvern prin ordonanta initiata de ministrul Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, conform Mediafax.

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca institutiile publice pot cumpara masini care sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Presedintele Traian Basescu a declarat atunci ca decizia Guvernului de a cumpara masini, cu o valoare de pana in 18.000 de euro, este "una din masurile neinspirate" pe final de an, apreciind ca, daca au ramas bani necheltuiti, ar fi putut fi folositi la plata facturilor restante la ministere.

#statut parlamentari romani, #reduceri cheltuieli parlamentari, #parlamentari incompatibili , #Stiri Administratie