Suntem pe primul loc in UE la numarul de morti care puteau fi evitate

Luni, 19 Iunie 2017, ora 21:08
839 citiri
Suntem pe primul loc in UE la numarul de morti care puteau fi evitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania ocupa un nedorit prim loc in UE la ponderea deceselor care ar fi putut fi evitate daca am fi avut un sistem medical mai performant, potrivit datelor anuntate recent de Eurostat, centralizate si prelucrate la nivelul anului 2014.

Cu circa 47%, ne situam mult deasupra mediei UE de 33,3% si la mare distanta de modelul istoric in materie, Franta, aflata undeva cam la jumatate fata de noi.

Suntem pe ultimul loc in Europa la eficienta tratamentelor medicale

Decese influentabile si decese evitabile

Conceptele de decese influentabile ("amenable", in engleza) si decese evitabile ("preventable", in engleza) sunt bazate pe ideea ca anumite cazuri de deces (pentru grupe de varsta si boli specifice, potrivit clasificarii internationale a afectiunilor) ar fi putut fi influentate in bine sau evitate, daca ar fi fost in functiune un sistem public de sanatate mai performant, care sa intervina eficient in timp util.

Un deces este considerat influentabil daca ar fi putut fi evitat printr-o ingrijire medicala optima ca nivel de calitate.

Conceptul de decese evitabile este mai larg si include decesele ce ar fi putut fi evitate prin politici publice, dar si prin interventia asupra unor factori de stil de viata, statut socio-economic sau de mediu inconjurator.

Evaluarea performantei sistemelor de sanatate este de o tot mai mare importanta in cadrul UE.

Desi indicatorii de mortalitate influentabila si evitabila nu au fost ganditi pentru a da masura exacta a calitatii si performantelor sistemelor medicale nationale, ei ofera indicatii pretioase asupra politicilor publice derulate in domeniul sanatatii.

In anul 2014, specialistii Eurostat au calculat ca ar fi putut fi evitate la nivelul UE circa 562.000 de decese prin interventia directa mai performanta a sistemului de sanatate si aproape un milion de decese, daca s-ar fi implementat politici de prevenire, educare si schimbare a mediului si modului de viata mai eficiente.

Citeste mai multe despre Alt barometru al calitatii sistemului sanitar: Romanii - primii in UE la numarul de decese evitabile pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Suntem pe primul loc in UE la numarul de morti care puteau fi evitate" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem sanatate Romania Eurostat, #decese evitabile Romania UE, #decese evitabile Europa Romania Eurostat , #Stiri Administratie