The New York Times: Fortele anti-Soros se ridica in Europa de Est

Joi, 02 Martie 2017, ora 21:06
952 citiri

Miliardarul american de origine maghiara George Soros a fost unul dintre cele mai evocate personaje in contextul protestelor din Bucuresti din luna februarie.

Astfel, opozantii miscarilor de strada - atat lideri de opinie, politicieni, cat si institutii media - au sustinut ca protestatarii ar fi platiti de Soros pentru a iesi in strada, fapt la care manifestantii au raspuns cu numeroase glume si ironii.

Dar Romania nu este singura tara in care e invocat Soros, remarca The New York Times, care a publicat o analiza intitulata "Dupa victoria lui Donald Trump, forte anti-Soros sunt incurajate in Europa de Est".

Rick Lyman trece in revista, in acest articol, semnalele anti-Soros date de lideri populisti din mai multe tari din regiune, de la premierul maghiar Viktor Orban, la fostul premier macedonean Nikola Gruevski, cel care a cerut o "desorosizare a societatii".

In Romania, unde sute de mii de manifestanti anticoruptie au iesit pe strazi in ultima luna, liderul partidului de guvernamant, PSD, Liviu Dragnea, a spus ca Soros "a finantat raul" si a promis sa il invinga.

Actiuni sau declaratii similare anti-Soros au avut loc si in Polonia, Bulgaria, Serbia si Slovacia, dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale. Iar peste tot, inclusiv in Romania, s-au acuzat organizatiile care ar fi fost finantate de straini.

Ani de zile, guvernele populiste si autoritare au avut in vizor aceste organizatii in multe parti ale lumii, din China pana in India, si in special in Rusia lui Vladimir Putin. Discutie similara a fost si in Europa Centrala si de Est, insa acum guvernele din Ungaria si din alte parti trec dincolo de replici politice, in directia legislatiei.

Soros, atacat in Romania si in tarile vecine

Autorul pune mare accent pe situatia din Ungaria, insa le atinge si pe cele ale tarilor vecine din regiune si din Balcani.

In ce priveste Romania, sursa citata noteaza ca, din momentul ce partidul socialist al Romaniei a revenit la putere in luna decembrie, liderul sau populist, Liviu Dragnea, a facut presiuni pentru si mai mult control asupra ONG-urilor.

"Eu am ceva cu dl. Soros. Acest om si fundatiile si structurile pe care le-a infiintat de ani de zile in Romania cred ca, din anii 90, a finantat raul in Romania, a finantat actiuni care niciuna nu a facut bine in Romania", a spus Dragnea, aminteste The New York Times, care citeaza Digi 24.

In Bulgaria, spre exemplu, Soros si organizatiile care apara drepturile omului au fost a ...citeste mai departe despre "The New York Times: Fortele anti-Soros se ridica in Europa de Est" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#George Soros Europa de Est, #proteste Romania George Soros, #protestatari sorosisti Romania , #Stiri Administratie