Tismaneanu: Protestele de la Bucuresti au pus capacul pe cosciugul in care zace sistemul Iliescu

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 13:13
811 citiri
Tismaneanu: Protestele de la Bucuresti au pus capacul pe cosciugul in care zace sistemul Iliescu
Foto: Facebook / Nicu Socol

"Revolutia celularelor", cum numeste Vladimir Tismaneanu protestele din Romania, a pus "capacul peste cosciugul in care zace putredul sistem Iliescu", subliniaza politologul roman.

"Atacurile impotriva lui George Soros, nascociri delirante, au fost si raman ilustratii deplorabile ale unor patologii xenofobe proprii PSD si ALDE. Demonstratiile de protest au probat ca sute de mii de cetateni detesta, resping, repudiaza coruptia. Cred ca vorbim de milioane. (...)

Este vorba de o noua generatie pentru care vechile metehne si infamii nu mai sunt tolerabile. UE inseamna transparenta, incredere, norme, reguli, proceduri. Pesedismul este exact opusul: clientelism, cinism, jaf la drumul mare sau pe ascuns, manopere dolosive.

Pentru mine, aceste demonstratii au pus capacul peste cosciugul in care zace putredul sistem Iliescu", a declarat politologul Vladimir Tismaneanu intr-un interviu acordat agentiei de presa News.ro.

Acesta crede ca exemplul Romaniei ar putea fi urmat in alte colturi ale lumii.

"Exista, intotdeauna, fenomene de difuziune a unor experiente politice. Revolutia civica din Romania, cea pe care am numit-o revolutia celularelor, este un asemenea fenomen. Nu m-as mira sa-l vedem reluat, renascut in locuri neasteptate, inclusiv in China", a declarat el.

In interviul citat, Vladimir Tismaneanu s-a referit si la presa din Romania, in buna parte contestata de protestatari.

"Presa scrisa este in declin si nu doar in Romania. Traim in era FB, a Twitter-ului, a blogurilor etc. S-ar putea sa fie un fenomen pasager, tot asa cum e-books nu au inlocuit cartile tiparite, in pofida atator predictii.

Din pacate, televiziunile din Romania se mentin, cu discrete exceptii, in zona tenebroasa, chiar mocirloasa, a dezinformarii deliberate. La care trebuie adaugat un alt element, extrem de alarmant si dezolant: incultura, siluirea limbii romane, geneza unei noi limbi de lemn vaduvita de imaginatie si gemand de o cliseita galopanta", a mai comentat politologul.

Washington Post: Ce inseamna sa protestezi ca un roman? Creativitatea marcheaza marile proteste anticoruptieDe vorba cu tinerii care au facut proiectii video la protestele din Piata Victoriei din ambulanta veterinaraMircea Cartarescu, in Le Monde: Vom iesi in strada pana cand vom avea o democratie adevarataFabritius: Romanii dau o lectie geniala de democratie, colegi din Bundestag m-au batut pe umar ...citeste mai departe despre "Tismaneanu: Protestele de la Bucuresti au pus capacul pe cosciugul in care zace sistemul Iliescu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tismaneanu revolutia celularelor , #Stiri Administratie