Toader explica urgenta ordonantei Codurilor Penale si ce va contine ea

Joi, 13 Decembrie 2018, ora 14:09
1012 citiri
Toader explica urgenta ordonantei Codurilor Penale si ce va contine ea
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a fost intrebat in Parlament despre promovarea ordonantei de urgenta privind Codurile Penale. "Se analizeaza", a repetat acesta de mai multe ori. El a dat mai multe detalii despre ce ar putea contine OUG si care ar fi urgenta.

Declaratiile au fost facute dupa ce Tudorel Toader a avut o discutie cu seful Senatului, Calin Popescu Taricenu, ALDE fiind partidul care-l sustine in postul ministerial. Toader a explicat ca a discutat cu Tariceanu detalii despre preluarea presedintiei Consiliului Justitie si Afaceri Interne.

"Daca noi elaboram un draft, proiectul nu produce efecte. Noi putem sa elaboram, ramane de vazut daca el este promovat sau nu", a spus ministrul Justitiei.

Toader a explicat ca, daca Guvernul va adopta o OUG, aceasta va avea articole care vor schimba Codurile Penale si nu le vor inlocui in totalitate. El a repetat ca MJ a trimis anul trecut in Parlament doua proiecte de lege de modificare a Codurilor Penal si de Procedura Penala pentru punerea in acord cu deciziile Curtii Cosntitutionale si de transpunere in legislatia nationala a doua directive europene - confiscarea extinsa si consolidarea prezumtiei de nevinovatie.

"Daca va fi o ordonanta, va fi cu cel mult cu doua elemente si trei subpuncte. Unu: Modificarea Codului Penal. Doi: Modificarea Codului de Procedura Penala.

Fiecare parte cu trei subpuncte: 1) Modificarile in acord cu deciziile CCR si ce s-a mai adaugat intre timp, alte decizii de neconstitutionalitate.

2) Transpunerea celor doua Directive Europene si

3) Preluarea unora dintre solutiile legislative declarate constitutionale (din legile de modificare a Codurilor care au fost votate in Parlament, iar unele articole au fost declarate neconstitutionae - n.red.) . Ele au fost puse in dezbatere, au fost declarate constitutioanle, sunt in conformitate cu legea constitutionala", a explicat Toader.

Care ar fi urgenta

Intrebat care este urgenta, Tudorel Toader a spus ca nu poate raspunde in numele Parlamentului. Totusi, el a oferit cateva explicatii.

"Urgenta era de anul trecut, nu de acum. Pe de o parte, Legiuitorul (Parlamemntul prin lege, sau Guvernul prin OUG - n.red.) trebuia sa modifice Codurile in 45 de zile de la data in care au fost date deciziile CCR. Intram in infringement pentru netranspunerea Directivei privind consolidarea prezumtiei de nevinvatie.

Si sunt trei decizii CCR care arata ca se justifica adoptarea OUG pentru transpunerea unei directive europene pentr ...citeste mai departe despre "Toader explica urgenta ordonantei Codurilor Penale si ce va contine ea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Tudorel Toader ordonanta, #Toader DIrectiva, #Toader Dancila, #Toader Dragnea , #Stiri Administratie