Toader modifica legile Justitiei: Ambasada Marii Britanii spera ca se tine cont de MCV, Ambasada Olandei urmareste "cu interes"

Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 22:30
598 citiri
Toader modifica legile Justitiei: Ambasada Marii Britanii spera ca se tine cont de MCV, Ambasada Olandei urmareste "cu interes"
Foto: site Guvern (Arhiva)

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti isi exprima speranta ca orice modificari in domeniul Justitiei vor sprijini si dezvolta progresul realizat de Romania in lupta impotriva coruptiei, in timp ce Ambasada Olandei spune ca urmareste "cu interes" subiectul.

Intr-un punct de vedere al Ambasadei Marii Britanii transmis vineri se arata ca "este responsabilitatea Romaniei sa decida cu privire la legislatia proprie, in conformitate cu Constitutia si cu procedurile parlamentare".

Ambasada Regatului Unit face referiri, in acest context, la independenta si eficienta institutiilor judiciare romane si la recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Speram ca orice modificare adusa sistemului de Justitie are rolul de a promova independenta si eficienta operationala ale institutiilor judiciare si ale statului de drept, luand in considerare recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Speram, de asemenea, ca astfel de amendamente vor include o consultare larga cu toate partile relevante", precizeaza ambasada.

Totodata, misiunea diplomatica aminteste si progresul Romaniei in domeniul luptei anticoruptie.

"Speram ca orice modificari au rolul de a sprijini si dezvolta progresul important realizat de Romania in ultimii ani in lupta impotriva coruptiei si pentru consolidarea statului de drept, prin realizarile unor institutii precum DNA", mai arata Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

La randul sau, Ambasada Olandei la Bucuresti spune ca urmareste "cu interes" dezbaterea publica asupra propunerilor facute de Tudorel Toader privind modificarea legilor Justitiei, procedura legislativa si rezultatul acestor discutii.

Totodata, se precizeaza "ambasada a luat nota si de declaratia facuta de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, in masura in care Comisia Europeana este institutia care gestioneaza evaluarea progreselor facute in domeniul justitiei, prin Mecanismul de Monitorizare si Verificare".

Sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea, si-a exprimat ingrijorarea fata de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei.

"Suntem ingrijorati de modul in care propunerile de modificare a legislatiei, anuntate pe 23 august, ar putea afecta independenta justitiei in cazul in care aceste modificari s-ar regasi in textele de lege si ar intra in vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat in 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de ...citeste mai departe despre "Toader modifica legile Justitiei: Ambasada Marii Britanii spera ca se tine cont de MCV, Ambasada Olandei urmareste "cu interes"" pe Ziare.com

#Ambasada Marii Britanii legi justitie, #Ambasada Olandei legi justitie , #Stiri Administratie