Tot ce trebuie sa stii despre partaj - sfatul avocatului

Joi, 16 Martie 2017, ora 08:00
1103 citiri
Tot ce trebuie sa stii despre partaj - sfatul avocatului
Foto: www.avocat-titueugen.ro

In viata poate aparea oricand un moment in care doua sau mai multe persoane trebuie sa imparta lucrurile pe care le-au acumulat impreuna si sa o ia pe drumuri diferite. Acesta se numeste partaj si poate aparea intre soti, mostenitori sau parteneri de afaceri.

Pentru a afla mai multe despre partaj, regulile sale si modul in care se pot imparti bunurile in caz de divort ori la executarea unui testament sau pur si simplu in cazul unui contract, am stat de vorba cu un avocat specializat in partaje.

Ce este partajul si ce presupune acesta?

Partajul este definit ca fiind operatiunea juridica prin care se sisteaza starea de coproprietate nascuta din succesiune, contract, uzucapiune si dobandirea de bunuri in timpul casatoriei.

Mai mult decat atat, partajul presupune incetarea starii de coproprietate, de indiviziune, indiviziunea fiind modalitatea dreptului de proprietate in care mai multe persoane se bucura in acelasi timp de proprietatea asupra acelorasi bunuri, avand fiecare o cota-parte abstracta, care nu poate fi determinata material.

Cate tipuri de partaj putem intalni?

Incetarea starii de indiviziune se poate realiza prin doua modalitati principale, respectiv prin acordul de vointa al coindivizarilor, fapt intalnit in cazul partajului voluntar sau amiabil, sau printr-o hotarare judecatoareasca atunci cand partile nu se inteleg, fiind cazul partajul judiciar.

Sa vorbim putin despre partajul judiciar. Ce ar trebui sa contina o cerere adresata instantei?

Conform legislatiei in vigoare, cererea de chemare in judecata trebuie sa contina: numele, domiciliul sau resedinta partilor; numele, calitatea, sediul profesional in cazul reprezentarii prin avocat; obiectul cererii; motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea precum si aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere.

Cand avem dreptul sa cerem partajul in cazul impartirii bunurilor comune din casatorie, spre exemplu?

Partajul poate fi cerut oricand dupa finalizarea divortului, neexistand un anumit interval de timp in care se poate face solicitarea impartirii bunurilor comune, cum exista, de exemplu, intervalul pentru manifestarea calitatii de mostenitor, in domeniul succesiunii.

Unde putem depune o astfel de cerere?

Competenta se stabileste si in cazul partajului, potrivit regulilor comune, in raport cu prevederile legale actuale, astfel ca:

atunci cand bunurile a caror impartire se cere sunt toate mobile, este competenta instanta de la dom ...citeste mai departe despre "Tot ce trebuie sa stii despre partaj - sfatul avocatului" pe Ziare.com

#avocat partaj, #avocat divort, #avocat Titu Eugen , #Stiri Administratie