Transportatorii romani sarbatoresc o mica victorie: Parlamentul European a amanat legile care i-ar putea falimenta

Miercuri, 27 Martie 2019, ora 12:23
1225 citiri
Transportatorii romani sarbatoresc o mica victorie: Parlamentul European a amanat legile care i-ar putea falimenta
Foto: Arhiva Facebook/APTE

Sutele de transportatori romani care protesteaza, pe 27 martie, la Strasbourg, la adresa adoptarii unor legi care i-ar putea baga in faliment au motive sa se bucure. Motivul: Parlamentul European a acceptat sa reanalizeze actele normative dezavatajoase pentru romani.

Peste 200 de membri ai Asociatiei Patronale Transport Europa (APTE) 2000 protesteaza, in acest moment, la Strasbourg, nemultumiti de faptul ca Pachetul de Mobilitate 1 ar putea fi adoptat, cauzandu-le pierderi imporante. In mod normal, alti 300 de transportatori ai Federatiei Operatorilor Romani de Transport (FORT) ar fi trebuit sa se alature manifestatiei, dar au renuntat in ultimul moment si s-au intors acasa, in noaptea de marti spre miercuri. Iata de ce.

"Noi deja plecasem spre Strasbourg in momentul in care - in cursul noptii de ieri - un eurodeputat roman ne-a anuntat ca Tajani (presedintele Parlamentului European - n.red.) a anulat votul Pachetului de Mobilitate 1 in plenara se astazi. Asa ce ne-am intors din drum", a explicat presedintele FORT, Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.

Potrivit Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Pachetul de Mobilitate 1 a fost retrimis Comisiei de Transport si Turism - TRAN, in conformitate cu articolul 175 din Regulamentul de procedura, unde urmeaza sa fie rediscutat.

"Va fi, probabil, ingropat acolo, pana cand se vor alege urmatorii europarlamentari. Momentan, ne multumim si cu aceasta solutie, in conditiile in care eforturile pentru implementarea masurilor Pachetului de Mobilitate 1 ar fi fost uriase", a explicat Augustin Hagiu.

In ianuarie, FORT a organizat un protest la Bruxelles, cerand ca multe dintre prevederile Pachetului 1 de mobilitate sa se modifice.

Initial, europarlamentarii n-au ascultat vocea protestatarilor si au stabilit ca miercuri, pe 27 martie, pachetul de legi ar urma sa intre la vot final, in plen, la Strasbourg. Ulterior, insa, strategia s-a schimbat.

De ce se tem transportatorii romani sa se adopte Pachetul de Mobilitate 1?

Adoptarea Pachetului 1 de Mobilitate in forma curenta ar schimba radical modul in care se desfasoara transportul de marfuri in Europa.

Printre altele, noile norme obliga firma de transport din Romania - in cele mai multe dintre situatii - sa isi plateasca soferul care face curse internationale in regim de detasare. Acest lucru inseamna ca, atata vreme cat circula prin Romania, el va fi platit in raport cu salariul negociat la angajare.

Pentru orele petrec ...citeste mai departe despre "Transportatorii romani sarbatoresc o mica victorie: Parlamentul European a amanat legile care i-ar putea falimenta" pe Ziare.com

#protest transportatori Strasbourg, #protest transportatori Parlamentul European, #protest transportatori romani , #Stiri Administratie