Un caz de spionaj vechi de aproape 50 de ani e pe cale sa se rezolve: Al cui era cadavrul ars descoperit in valea Isdal?

Sambata, 20 Mai 2017, ora 17:15
990 citiri
Un caz de spionaj vechi de aproape 50 de ani e pe cale sa se rezolve: Al cui era cadavrul ars descoperit in valea Isdal?
Foto: Arhivele de stat din Bergen

Oamenii de stiinta cred ca au facut un urias pas inainte pe calea rezolvarii unui mister care a tinut Norvegia cu sufletul la gura in 1970, cand cadavrul ars al unei femei a fost descoperit in valea Isdal.

Povestea, care are toate datele sa fie una de spionaj, a fost redeschisa recent, de niste jurnalisti indarjiti.

Cei care s-au ambitionat sa redeschida ancheta blocata in urma cu cateva decenii au fost jurnalistii de la NRK, postul public de televiziune din Norvegia, relateaza BBC.

Dupa un an de investigatii, ei au anuntat ca au obtinut "informatii de importanta majora", iar criminalistii spun ca in urma analizelor de laborator moderne la care au supus dintii "femeii din Isdal" au dedus ca cercetarile trebuie restranse la o zona din apropierea granitei dintre Franta si Germania, acolo unde femeia ar fi copilarit.

Argumentele oamenilor de stiinta sunt incredibile, pe masura tenacitatii de care au dat dovada investigatorii.

Un caz cu totul iesit din comun

Circumstantele mortii si probele din acest straniu caz au fost intoarse pe toate fetele in Norvegia si nu numai, insa toate ipotezele s-au soldat cu esecuri. Ancheta politiei a scos la iveala numeroase ciudatenii: mesaje codificate, deghizari, identitati false. In ciuda eforturilor depuse de investigatorii pe care ancheta i-a condus in mai multe tari europene, inclusiv la Paris, popularul mister a ramas nedeslusit timp de 46 de ani.

Pe scurt, de pe hainele cu care fusese imbracata necunoscuta femeie fusesera taiate toate etichetele si orice mic semn care ar fi putut duce la identificarea ei fusese inlaturat, relateaza BBC.

Cadavrul avea partea din fata arsa, nu si spatele. Chipul si cea mai mare parte a parului fusesera distruse, asa ca nimeni nu a putut sa isi dea seama cum arata cand era in viata.

Politia a gasit la fata locului mai multe obiecte, inclusiv bijuterii, un ceas, o umbrela si cateva sticle. Ceea ce i-a intrigat pe anchetatori a fost faptul ca bijuteriile si ceasul erau asezate alaturi de cadavru, iar asta i-a facut sa se gandeasca la un soi de cermonie.

Toate etichetele de la haine fusesera taiate, iar de pe sticle fusesera sterse. Un martor ocular care sustinea ca o vazuse pe femeie in viata, a declarat ca avea varsta intre 25 si 40 de ani.

Printre indiciile descoperite de politisti au fost si doua valize lasate la gara din Bergen. In una dintre el a fost gasita o reteta pentru ochelari si o amprenta care nu a folosit la nimic pana acum. In plus, in valize a ...citeste mai departe despre "Un caz de spionaj vechi de aproape 50 de ani e pe cale sa se rezolve: Al cui era cadavrul ars descoperit in valea Isdal?" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ancheta femeie Isdal spion Norvegia , #Stiri Administratie