Un membru CSM cere anchetarea procurorului general in cazul ordonantei 13

Marti, 28 Februarie 2017, ora 11:00
1095 citiri

Judecatoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut marti, in plenul CSM, sesizarea Inspectiei Judiciare pentru verificarea modului in care procurorul general Augustin Lazar a comunicat in cazul ordonantei 13.

Mai exact, magistratul vrea ca Inspectia Judiciara sa verifice declaratiile procurorului general facute dupa adoptarea OUG 13.

Simona Marcu a aratat ca sesizarea Inspectiei Judiciare trebuie facuta in contextul in care Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si-a declinat competenta in ancheta pe OUG 13 - pe care a trimis-o la Parchetul General - aspect retinut in decizia de luni a Curtii Constitutionale.

Precizam ca CCR a admis luni sesizarea presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, privind existenta unui conflict intre puterile statului, aparut in urma declansarii de catre procurorii DNA a unei anchete privind modul in care a fost elaborata ordonanta 13, intre timp abrogata. CCR a stabilit astfel ca investigatia DNA a perturbat activitatea Guvernului.

Asadar, Simona Marcu a precizat ca al doilea punct cu care ar dori sa fie suplimentata ordinea de zi a sedintei plenului CSM vizeaza sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica modul in care procurorul general, in calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publica in perioada ulterioara aprobarii OUG 13, din perspectiva respectarii obligatiei de rezerva pe care o are orice magistrat.

Judecatoarea Simona Marcu a mai spus ca sesizarea Inspectiei Judiciare ar trebui facuta si sub alte aspecte, care sa fie decise de membrii CSM, in special cu privire la situatia de la DNA Ploiesti, respectiv daca s-au cunoscut disfunctionalitatile de la acesta unitate de parchet si daca s-au luat masuri preventive.

Plenul CSM discuta azi propunerea judecatoarei

Plenul CSM a luat act de cererea judecatorei Simona Marcu si a suplimentat ordinea de zi cu cele doua puncte propuse, astfel ca propunerea magistratului va fi discutata astazi, alaturi de proiectul de lege depus de PSD in Parlament privind gratierea colectiva.

Precizam ca, luni, dupa decizia CCR privind conflictul dintre DNA si Guvern, presedintele Curtii Valer Dorneanu a spus ca, daca DNA s-ar fi limitat in actiunea sa sa verifice daca in mod concret s-a savarsit vreo infractiune, lucrurile s-ar fi derulat in mod firesc, fara aparitia unui conflict.

"DNA a inceput o actiune care s-a marcat prin descinderi la Ministerul Justitiei, audieri de la cel mai mic la cel ma ...citeste mai departe despre "Un membru CSM cere anchetarea procurorului general in cazul ordonantei 13" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#procuror general CSM, #Augustin Lazar CSM , #Stiri Administratie