Un roman care a descoperit un tezaur a castigat in instanta o recompensa de peste 32.000 de euro

Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 09:58
1063 citiri
Un roman care a descoperit un tezaur a castigat in instanta o recompensa de peste 32.000 de euro
Foto: Arhiva Muzeul National de Istorie

Ministerul Culturii si Identitatii Nationale (MCIN) si Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) vor plati o recompensa de peste 32.000 de euro unui barbat care a descoperit in 2013, cu ajutorul unui detector de metale, peste 47.000 de monede otomane din prima jumatate a secolului al XV-lea, acesta fiind cel mai mare tezaur recuperat de pe teritoriul Romaniei pana in prezent.

Ministerul si MNIR sunt obligate la plata recompensei de 32.425 de euro printr-o decizie pronuntata recent de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un proces intentat de Iulian Enache impotriva celor doua institutii.

Potrivit hotararii instantei, ministerul si muzeul trebuie sa plateasca suma de 32.425 euro in echivalent in lei la cursul BNR la data platii, compusa din recompensa de 30% si bonificatie de 5% din valoarea tezaurului, si la plata dobanzii legale incepand cu data de 22 decembrie 2015 pana la data de 9 februarie 2017.

Potrivit lui Ernest Oberlander-Tarnoveanu, director MNIR, dupa ce a descoperit monedele in localitatea Golesti, judetul Valcea, cu ajutorul unui detector de metale detinut in mod legal, Iulian Enache a informat Primaria si muzeul si le-a predat voluntar.

"Gestul sau a fost apreciat ca unul foarte pozitiv de Guvernul Romaniei (care dorea sa incurajeze predarea voluntara a descoperirilor, inclusiv a celor facute cu detectorul de metale), cu echivalentul in lei a sumei de 10.000 de euro. Guvernul a considerat ca este mai important sa impiedice scoaterea din tara a descoperirilor arheologice si numismatice, inclusiv prin premierea cetatenilor care fac astfel de descoperiri si le predau in mod voluntar", a declarat Oberlander-Tarnoveanu, pentru Agentia de presa News.ro.

"Identificarea si expertizarea unui numar de 47.296 de monede a durat peste doi ani. Monedele au fost evaluate de o comisie neutra de experti din afara MNIR, care au stabilit ca recompensa datorata se ridica la 41.690 de euro. Intre timp, Ministerul Culturii a emis, in aprilie 2017, un act normativ (instructiunea nr. 2), prin care interzicea muzeelor sa plateasca recompensa legala, prevazuta de legea 182/ 2000 pentru cei care descopera si predau tezaure", a explicat directorul MNIR.

Ernest Oberlander-Tarnoveanu sustine ca de fapt, instructiunea numarul 2 contine prevederi "ilegale si neconstitutionale" si ca a cerut MCIN sa o abroge.

"In fapt, instructiunea nr. 2 contine prevederi ilegale si neconstitutionale, Ministerul Culturii substituindu-se Parlamentului si Guvernului in elabo ...citeste mai departe despre "Un roman care a descoperit un tezaur a castigat in instanta o recompensa de peste 32.000 de euro" pe Ziare.com

#tezaur descoperit roman recompensa, #tezaur recompensa Muzeu Istorie , #Stiri Administratie