Uniunea Judecatorilor si Asociatia Magistratilor ii cer lui Grindeanu sa revina asupra desecretizarii SIPA

Joi, 01 Iunie 2017, ora 17:44
609 citiri
Uniunea Judecatorilor si Asociatia Magistratilor ii cer lui Grindeanu sa revina asupra desecretizarii SIPA
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor din Romania i-au solicitat premierului Sorin Grindeanu sa revina asupra HG propusa de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, privind "pretinsa 'desecretizare' a arhivei SIPA"

Totodata, UNJR si AMR vor ca premierul sa-i solicite lui Toader "publicarea tuturor rapoartelor, proceselor verbale, ordinelor de ministri si oricaror alte inscrisuri care privesc inventarierea acestei arhive", se arata intr-o scrisoare comuna a celor doua entitati, postata pe site-ul UNJRsi remisa joi Ziare.com.

"Inaintea oricarei discutii despre soarta viitoare a acestei arhive este important sa stim, din documente oficiale, ce s-a intamplat cu ea in ultimii 12 ani. Cel putin din datele facute publice pana in prezent, rezulta grave nereguli privind gestionarea acestei arhive.

Numai dupa ce ministrul Justitiei va face publice toate documentele privind gestionarea arhivei SIPA (...) vor fi suficiente informatii in spatiul public care sa permita cunoasterea starii acestei arhive in prezent.

(...) In caz contrar, suspiciunile in spatiul public privind potentialul de santaj al acestei arhive se vor adanci, atata vreme cat, asa cum rezulta din spusele ministrului Tudorel Toader, reprezentantii Ministerului Justitiei si ai Guvernului vor intra in aceasta arhiva - asa cum au facut-o de la data desfiintarii SIPA - fara ca magistratii si cetatenii sa stie ce au facut acestia efectiv in arhiva si fara sa aiba vreo raspundere concreta fata de activitatea lor", avertizeaza UNJR si AMR.

Cele doua organisme ale magistratilor subliniaza ca exista temerea ca noua comisie care va avea acces la arhiva "va folosi informatiile in alte scopuri decat cele declarate".

"Efectul hotararii pe care vi-o asumati ca Guvern, la propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader (...) va fi ca informatii adunate prin metode securistice, in afara oricarui cadru sau proceduri legale, sa poata fi, in acest mod, legitimate si folosite impotriva justitiei.

(...) Nu ne mai putem permite ca Justitia din Romania sa functioneze sub spectrul serviciilor secrete, asa cum era si in comunism, iar modul in care veti gestiona problema arhivei SIPA va fi semnalul pe care-l dati intregii lumi daca va rupeti de trecut sau il restaurati", mai transmite scrisoarea.

SIPA - "practici ale fostei Securitati comuniste"

Referitor la SIPA, cele doua entitati transmit ca a fost creata cu scopul de a preveni coruptia din Justitie, insa "a ajuns sa urmareasca m ...citeste mai departe despre "Uniunea Judecatorilor si Asociatia Magistratilor ii cer lui Grindeanu sa revina asupra desecretizarii SIPA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UNJR AMR Grindeanu arhiva SIPA, #Grindeanu desecretizare arhiva SIPA , #Stiri Administratie