Unul din 10 copii se naste prematur. Salvati Copiii reia apelul catre companii sa contribuie la dotarea maternitatilor

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 08:02
1147 citiri
Unul din 10 copii se naste prematur. Salvati Copiii reia apelul catre companii sa contribuie la dotarea maternitatilor
Foto: Facebook/Salvati Copiii Romania

In Romania, unul din 10 copii se naste prematur si are nevoie de asistenta medicala adecvata inca din primul minut de viata, pentru a supravietui si pentru a recupera decalajul, astfel incat sa faca fata mediului extern.

Datele arata ca 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de saptamani) supravietuiesc in tarile dezvoltate, iar in regiunile slab dezvoltate 90% dintre acesti copii mor. (Raport WHO Born too soon).

Organizatia Salvati Copiii lanseaza un apel catre companiile din Romania, de a directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza vitala: dotarea cu echipamente a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din Romania.

Principala cauza de mortalitate infantila a devenit prematuritatea, care inregistreaza o crestere semnificativa in aproape toate tarile lumii. Copiii prematuri au mai mari sanse de supravietuire acum, la 27 de ani dupa caderea comunismului, dar aceasta depinde de ingrijirile pe care le primesc inainte de a se naste si in primele ore de viata.

In Uniunea Europeana, Romania se mentine pe primul loc in topul tarilor cu una dintre cele mai mari rate de mortalitatea infantila, cu o rata de 7,3 la 1.000 de nou-nascuti vii in 2016, fata de media Uniunii Europene care este de 3,7 la mie.

Echipamentele medicale insuficiente reprezinta o problema frecventa in Romania, conform datelor din analiza Salvati Copiii privind situatia maternitatilor din Romania - 13% dintre maternitatile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-nascutii prematuri, 56% dintre maternitatile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator si 14% dintre maternitatile de nivel III au o singura masa de reanimare pentru copii.

In ultimii sase ani, Salvati Copiii Romania a investit peste trei milioane de euro in dotarea a 76 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 38 de judete ale tarii cu aproximativ 370 de echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 31.000 de copii.

Cum pot contribui companiile la salvarea nou-nascutilor prematuri

Una din trei companii care au realizat profit in anul 2016 a ales sa investeasca in cauze sociale, redirectionand 20% din impozitul pe profit catre proiecte derulate in beneficiul societatii, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), la solicitarea Salvati Copiii Romania.

Astfel, dintre cei 119.594 de contribuabili care au realizat profit, doar 39.067 au folosit aceasta parghie, de a sprijini cauzele sociale prin redi ...citeste mai departe despre "Unul din 10 copii se naste prematur. Salvati Copiii reia apelul catre companii sa contribuie la dotarea maternitatilor" pe Ziare.com

#contributie impozit companii maternitati, #Salvati Copiii contributie maternitati , #Stiri Administratie