USR: Speram ca CCR nu va reinvia, printr-o interpretare originala, OUG 13

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 21:44
968 citiri
USR: Speram ca CCR nu va reinvia, printr-o interpretare originala, OUG 13
Foto: Ziare.com

USR isi exprima ingrijorarea in legatura cu contestarea la Curtea Constitutionala a Romaniei a Ordonantei de Urgenta 14, care abroga OUG 13 de dezincriminare a abuzului in serviciu, se arata intr-un comunicat.

Precizarile vin in contextul in care magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis vineri sa sesizeze CCR cu privire la OUG 14/2017, in urma solicitarii venite din partea fostei sefe a DIICOT Alina Bica, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu.

"PSD a plantat, in mod deliberat, o bomba cu ceas in ordonanta de abrogare, care acum e pe cale sa explodeze. Era inevitabil ca persoane judecate pentru abuz in serviciu sa o atace la CCR, pentru ca actul era susceptibil de neconstitutionalitate, fapt asupra caruia am avertizat inca de la adoptarea lui.

Am incercat sa remediem aceasta situatie, dar ne-am lovit de opozitia dura a PSD. Din fericire, in Parlament a fost adoptata o lege de abrogare a OUG 13, iar teoretic aceasta nu mai poate intra in vigoare. Mi-e teama insa ca de la actualii judecatori constitutionali ne putem astepta la orice", afirma deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice, intr-un comunicat.

USR reaminteste ca, la momentul respectiv, a atras atentia ca insasi procedura de adoptare a OUG 14 "incalca reguli fundamentale" de tehnica legislativa, ce nu pot fi corectate. De asemenea, USR sustine ca la dezbaterea pe OUG 14 a reusit sa inlature, prin doua amendamente, cateva dintre "riscurile de neconstitutionalitate" ale ordonantei, dar nu pe toate pentru ca majoritatea PSD - ALDE s-a opus.

"Intrebarea noastra in lunile in care ne-am luptat pentru eliminarea definitiva a OUG 13 nu era daca va contesta cineva la CCR ordonanta de abrogare, ci cand. Faptul s-a produs. Speram ca CCR nu va reinvia printr-o interpretare originala OUG 13", a mai spus Silviu Dehelean.

Vineri, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis sa sesizeze CCR cu privire la OUG 14/2017, in urma solicitarii venite din partea fostei sefe a DIICOT Alina Bica, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu. Bica sustine in solicitare, printre altele, ca i s-ar fi aplicat legea mai favorabila si ar fi fost dezincriminat abuzul in serviciu daca nu ar fi fost abrogata OUG 13.

La ICCJ a avut loc vineri un nou termen in dosarul in care Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centr ...citeste mai departe despre "USR: Speram ca CCR nu va reinvia, printr-o interpretare originala, OUG 13" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Silviu Dehelean USR OUG 14, #USR CCR OUG 13, #OUG 14 contestata CCR, #Bica OUG 14 CCR , #Stiri Administratie