Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Va reusi Guvernul sa fenteze CEDO?

Va reusi Guvernul sa fenteze CEDO?
In opinia mea, este jalnic stilul in care a hotarat guvernul nostru sa aplice recomandarea data de CEDO asta primavara, ca in termen de sase luni sa prezinte programul privind conditiile inumane din inchisori.

Pur si simplu, conditiile raman la fel de inumane, ca si mai inainte, dar pleci mai repede acasa. Pentru cei care raman sau care vor intra de acum incolo la zdup s-a schimbat prea putin.

Ma indoiesc ca institutia CEDO astepta asa ceva, pentru care nici nu trebuia un ragaz de sase luni. Se putea decide din condei inca de asta primavara si se putea aplica imediat.

Prin aprilie, cand s-a aflat de hotararea CEDO, premierul de atunci, Sorin Grindeanu, declara ca termenul este generos, ca Guvernul are tot timpul sa elaboreze un plan cuprinzator si eficient, cu masuri ferme si termene precise, astfel incat sa nu mai existe in inchisori conditii inumane.

Am o intrebare retorica nu pentru premierul care s-a schimbat intre timp, ci pentru dnii Dragnea & Tariceanu, coordonatorii neschimbati ai Guvernului: unde este programul care in aceasta luna trebuia remis CEDO? Te pomenesti ca se rezuma numai la degringolada cu eliberarile dispuse in aceste zile!

Si ma mai intreb din nou: detintii neeliberati sau cei care vor fi intemnitati de acum incolo vor trai in aceleasi conditii inumane de detentie, ca si pana acum?

Ca sa fie clar despre ce este vorba, mi-as permite sa citez cam care sunt conditiile inumane reclamate de detinuti la CEDO, asa cum au fost ele mentionate in presa:

* conditii sanitare improprii;
* prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor;
* lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime;
* calitatea proasta a hranei;
* lipsa apei calde curente;
* lipsa accesului la activitati in aer liber,
* lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie;
* lipsa temperaturii adecvate a camerei;
* lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat; respectarea normelor sanitare de baza si a cerintelor de igiena.

Nu mi se pare ca, eliberand un numar de detinuti, dispar gandacii, soarecii si puricii, se imbunatatesc conditiile sanitare, devine mai buna hrana, apare brusc apa curenta si se pot folosi "privat" toaletele comune. Cel mult, vor fi mai putini "utilizatori" simultan.

Am senzatia ca statul a si facut un mic troc cu detinutii: le reduce pedeapta cu cate sase zile, la fiecare 30 executate, dar acestia sa nu se mai planga la CEDO daca in celelalte 24 de zile stau la un loc cu gandac... citeste mai departe despre "Va reusi Guvernul sa fenteze CEDO?" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 657 ori