Vacaroiu (Curtea de Conturi): Intr-o primarie de comuna, se fura 800.000 de lei din taxe. Avem unul sau doua cazuri pe saptamana

Joi, 04 Mai 2017, ora 12:30
1057 citiri
Vacaroiu (Curtea de Conturi): Intr-o primarie de comuna, se fura 800.000 de lei din taxe. Avem unul sau doua cazuri pe saptamana
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, a spus joi, in fata membrilor Comisiilor de Finante si Economica din Senat, ca administratiile locale "fura" bani proveniti din taxele si impozitele incasate de la contribuabili, sumele ajungand si la opt sute de mii de lei.

"La o comuna se fura intr-un an opt sute de mii de lei din impozite si taxele locale luate de la cetateni. (...) Cazuri din acestea avem unu sau doua pe saptamana, deci nu e o treaba izolata", a spus Vacaroiu.

Presedintele Curtii de Conturi a explicat in fata comisiei cum se fac verificarile intr-o astfel de situatie. "Se verifica toate documentele existente in casierie, toate chitantele prin care s-au incasat bani de la cetateni, apoi suma de bani se compara cu cea depusa de catre autoritatea locala la trezorerie. In multe cazuri s-a descoperit ca erau depuse doar jumatate din sumele de bani", a spus Vacaroiu.

Presedintele Curtii de Conturi a fost invitat, joi, la Comisiile reunite de Finante si Economica din Senat, pentru a discuta despre nemultumirile administratiilor locale cu privire la modul in care isi desfasoara activitatea Curtea de Conturi.

Reprezentantii Asociatiei municipiilor si Asociatiei oraselor din Romania au transmis, in cadrul unor discutii cu senatorii din cele doua comisii, ca auditorii Curtii de Conturi "se exprima adesea cu privire la oportunitatea realizarii unor obiective, proiecte si investitii" si ca rapoartele de control contin "numai estimari ale prejudiciului, fara ca cineva sa-si asume exactitatea acestuia".

"Daca cititi legea si regulamentul nostru, apare acel prejudiciu estimat, pentru ca orice control se face la o entitate, inclusiv cel de fond, controlul financiar verifica un esantion pe un segment. Din zece mii de facturi anuale, doua mii. La astea doua mii de facturi constata prejudiciul.

Calculul prejudiciului e simplu, nu e complicat, pentru orice economist, inginer si alta pregatire profesionala. Noi avem proceduri si metode. (...) Prejudiciul pe esantion e cert, dar el este estimat", a replicat Nicolae Vacaroiu.

Presedintele Curtii de Conturi a explicat, insa, ca institutia pe care o conduce doar semnaleaza posibile nereguli, dar organele de ancheta sunt cele care stabilesc, in final, daca este sau nu vorba de un furt.

"Nimeni nu e perfect. Sunt destule probleme. Fiecare institutie are problemele ei si trebuie sa le indrepte. Si asta incercam sa facem, sa sanctionam prompt, ca sa nu avem probleme. (...) Nu poti sa acuzi ni ...citeste mai departe despre "Vacaroiu (Curtea de Conturi): Intr-o primarie de comuna, se fura 800.000 de lei din taxe. Avem unul sau doua cazuri pe saptamana" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nicolae Vacaroiu Curtea de Conturi, #furt bani primarie Romania, #furt taxe impozite locale , #Stiri Administratie